Най-важните новини за деня: 8 април 2024 г.

4385
Най-важните новини за деня: 8 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 април 2024 г.

ПРЕМИЕРЪТ ВНЕСЕ СИГНАЛ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА НАТИСК ВЪРХУ КОЦЕВ

Министър-председателят акад. Николай Денков подаде сигнал срещу главния прокурор Борислав Сарафов до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието, съобщиха от правителствена информационна служба. 

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР С 5 ВЪПРОСА ПО КАЗУСА СЪС САРАФОВ И ЖИВКО КОЦЕВ

Да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. За това настоява правосъдният министър в оставка Атанас Славов в искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова.

"ПЕРФЕКТНИЯТ И СКРОМЕН ПОЛИЦАЙ": АТАНАСОВ ПРИЗНА, ЧЕ ПРЕДЛОЖИЛ ЖИВКО КОЦЕВ ЗА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов призна, че е препоръчал главния секретар на МВР Живко Коцев да заеме поста, тъй като смята, че е перфектният полицай. Явно за предсрочните парламентарни избори Живко Коцев е неудобен, коментира Атанасов в студиото на bTV: СНИМКИ: Заедно - главният секретар на МВР, Бойко Рашков и обвинени за контрабанда

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАКАЗВА С ПОУЧИТЕЛНО ОТМЪЩЕНИЕ: ГОВОРИ ПОЛИТОЛОГЪТ ТОНЧО КРАЕВСКИ (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев осъществява "абсолютно честно отмъщение" срещу формациите, променили Конституцията и орязали правомощията му относно служебните кабинети, включително ПП-ДБ. Държавният глава го прави чрез правителството "Главчев". Това заяви в Студио Actualno политологът и анализатор Тончо Краевски.

КОАЛИЦИЯТА ГЕРБ-ДПС ЗАПОЧНА ДА КУПУВА ГЛАСОВЕ: ОБВИНЕНИЯ НА ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ

Целта на ГЕРБ и ДПС е да отстранят главния секретар на МВР Живко Коцев. Той не трябва да се оттегля, докато тече разследването затова оказван ли му е натиск. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред bTV. 

ЧАКА НИ ИСТЕРИЧНА И МРЪСНА КАМПАНИЯ С УДАРИ ПОД КРЪСТА: ГОВОРИ БОРЯНА ДИМИТРОВА (ВИДЕО)

Това, което виждам при още незапочнала, очаква ни една истерична и мръсна кампания с много удари под кръста. Това каза в “Студио Actualno“ социологът от “Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

ВЗРИВОВЕ И ДРОНОВЕ В АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ: МААЕ РЕДАКТИРА ОЦЕНКАТА СИ ЗА СИТУАЦИЯТА

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) редактира разказа си за случилото се вчера (8 април) в най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ Запорожие. Става въпрос за новината за експлозия на дрон: Дрон се е взривил над АЕЦ "Запорожие"

КАК РУСИЯ ПОДГОТВИ И ОСЪЩЕСТВИ СЕПАРАТИЗМА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Игор Саликов е руски офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) и бивш боец от ЧВК "Вагнер", който дезертира, след като става свидетел на военни престъпления в Украйна. От 2014 г. той участва в тайното превземане на Източна Украйна от страна на Русия под ръководството на Владислав Сурков - тогавашния личен съветник на Владимир Путин по въпросите на отношенията с Абхазия, Южна Осетия и Украйна.

"НЯМА ДА СПРЕ В УКРАЙНА": КАКВИ СА СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ НА ПУТИН?

Явно ключови представители на западния външнополитически елит могат да четат мисли: те твърдят, че знаят точно намеренията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Видни служители и политически наблюдатели все повече се съгласяват, че амбициите му са безгранични и Украйна е само първата цел, пише във Foreign Policy колумнистът Стивън М. Уолт.

ГЛАС ОТ САЩ: ДА ПОМОГНЕМ НА УКРАЙНА, ЗАГУБА НА ФРОНТА ЗАСТРАШАВА И НАШАТА СИГУРНОСТ

 

След повече от две години брутална, безмилостна война, Украйна все още е готова и има капацитета да защити своята демокрация и територия срещу Русия. Но не може да направи това без американска военна помощ, за която Съединените щати увериха украинците, че ще бъде там, докато е необходимо, пише в коментар New York Times.

РЕКОРД НА ИНВАЛИДИЗИРАНИ МЪЖЕ В РУСИЯ: ЕФЕКТЪТ "ПУТИН" (ВИДЕО)

 

От 2023 година има рекордно увеличение на инвалидизираните руски мъже. Става въпрос за мъже на възраст между 31 и 59 години. Тези данни извади в официалния си профил в Twitter британското министерство на отбраната. Британците се позовават на руски данни – от Руския пенсионен и социален фонд.

КИТАЙ МОЖЕ ДОСТА ЛЕСНО ДА ОПРЕДЕЛИ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ В УКРАЙНА

 

Европейски оръжейни компании предупреждават все по-открито, че зависимостта им от внасян от Китай специфичен вид памук и нитроцелулоза за производство на боеприпаси заплашва плановете да се разшири производството заради войната в Украйна. Това съобщава британската медийна емблема Financial Times: Барутът: Китай забави Европа със снарядите за Украйна и я принуди да търси иновации (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com