Най-важното за деня, 21 март 2023 г.

3883
Най-важното за деня, 21 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 март.

9 ВЗРИВА В НАШИ ОРЪЖЕЙНИ СКЛАДОВЕ СА СВЪРЗАНИ С РУСКИ АГЕНТИ - ФИЛМ НА "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Докато Украйна се брани срещу инвазията на руската армия, експлозия унищожава оръжеен склад в Източна България. Инцидентът от юли 2022 г. е най-новият от серия подозрителни взривове в оръжейни заводи и складове у нас в последните 10 години.

РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ Е ЧАСТ ОТ ОБЩАТА ПОРЪЧКА ЗА ДОСТАВКА НА СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ще подкрепим европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. Това заяви президентът Румен Радев, след като откри конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София.

МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ: КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ВОЙНАТА В УКРАЙНА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КИТАЙ ПЕЧЕЛИ (ВИДЕО)

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради "военни престъпления". Става дума за насилственото депортиране на деца от Украйна в Русия. По данни на украинското правителство до февруари тази години повече от 16 000 деца са били отвлечени от Украйна в Русия или в контролираните от Русия региони.

ПРЕВРЪЩА ЛИ СЕ РУСИЯ В РЕСУРСНА КОЛОНИЯ НА КИТАЙ?

Русия се превръща в ресурсна колония на Китай, а юанът ще бъде основната търговска валута в страната. Това е бъдещето зад кулисите след поредния ден на разговори между Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва, предава Financial Times.

ПРИГОЖИН НЕ СПИРА ДА БИЕ ТРЕВОГА ЗА БАХМУТ, СИ ДЗИНПИН НЕ УГОДИ НА ПУТИН (ВИДЕО)

Руските сили отчаяно опитват да променят хода на събитията на фронта в Украйна предвид доста оценки, че вече настъпва кулминацията на т.нар. тяхна зимна офанзива. Това личи от данни от различни информационни източници – включително изявления на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и Игор Гиркин, бившия силов министър на ДНР, осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затвор за свалянето на полет MH17. 

С ВОЙНАТА В ИРАК БУШ-МЛАДШИ ДАДЕ НА ПУТИН ОРЪЖИЕТО, КОЕТО МУ ТРЯБВАШЕ ЗА УКРАЙНА

Когато погледнем 20 години назад, изкушаваме се да се съсредоточим върху това, за което всички сме съгласни: дори нямахме причина за войната в Ирак. В Ирак нямаше оръжия за масово унищожение (ОМУ), така че войната и всичките ѝ разходи се оказаха ненужни. Но да се спрем само на това би било грешка. В края на краищата общественият фокус върху ОМУ беше нашият принос за "успеха" на вицепрезидента Дик Чейни, който през 2002 г. използва всичко, което имаше под ръка, за да формира общественото мнение в полза на тази война. В мемоарите си Доналд Ръмсфелд нарече манията по ОМУ "грешка във връзките с обществеността". Но войната в Ирак се провали не само в смисъл, че основното ѝ оправдание се основаваше на лъжи. Тя беше катастрофа! Така започва анализ в американското издание The National Review*.

ПРИЗРАКЪТ НА КОНФЛИКТА ВИТАЕ НАД ЧЕРНО МОРЕ

Сблъсъкът на разузнавателен дрон MQ-9 Reaper на Военновъздушните сили на САЩ и руския изтребител Су-27 над Черно море е последният и може би най-яркият пример за това как грешна преценка или умишлена провокация може да доведе до мащабна и опасна военна конфронтация.

СЪДЪТ ОКОНЧАТЕЛНО РАЗВЕНЧА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПОДСЛУШВАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ БОРИСОВ И ГЕШЕВ

Не е вярно, че исканата от Мая Манолова информация относно подслушването със специални разузнавателни средства (СРС) на редица протестиращи срещу управлението на Бойко Борисов и искащи оставката на главния прокурор Иван Гешев е класифицирана информация. Това се казва в решение на Административен съд София-град (АССГ), което е окончателно.

ОКОНЧАТЕЛНО: ЕКСТРАДИРАТ В АВСТРИЯ БИВШИЯ ДЕПУТАТ И ЧЛЕН НА ВСС ИВАН ДИМОВ

Апелативният съд в Пловдив реши да екстрадира в Австрия бившия депутат от ОДС и някогашен член на Висшия съдебен съвет Иван Димов. Той бе арестуван през февруари по искане на австрийските власти заради пране на пари.

ПОКАЗАХА КАК ЩЕ СЕ ПРАВИ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО НА ИЗБОРИТЕ НА 2 АПРИЛ (ВИДЕО)

Министерството на електронното управление направи демонстрация на системата за видеонаблюдение и видеозаснемане на преброяването на гласовете от предсрочните парламентарни избори на 2 април. От МЕУ представиха видеопортала video.bg, на който ще вървят стриймове от секционните комисии, а след края им – и видеозаписи.

МИНИСТЪР МЕДЖИДИЕВ: ПЪРВИЯТ ХЕЛИКОПТЕР ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ПРИСТИГА У НАС НА 15 ДЕКЕМВРИ

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви здравният министър Асен Меджидиев по БНТ.

ИКОНОМИСТ: ТРЯБВА ДА СЕ МИНЕ ПРЕЗ ФИТНЕСА, ЗА ДА СЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ФОРМА

Икономиката си има механизми и трябва да се мине през тях, за да се влезе в нормалността. Да го кажем по-разбираемо - трябва да се мине през фитнеса, за да се влезе във форма. Това каза икономистът Любомир Дацов в ефира на Нова телевизия относно евентуалното „затегне на коланите” и мерките срещу дефицита в държавната хазна.

ДОКЛАД: ЛОНДОНСКАТА ПОЛИЦИЯ НЕ СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА, БИЕ И ИЗНАСИЛВА

Лондонската столична полиция е позволила на „хищническо поведение“ да вирее в редиците си и не е успяла адекватно да гражданите от злоупотреби, включително и собствените си служителки, според преглед, който обвинява организацията в поддържане на женомразка, сексистка, расистка и хомофобска вътрешна култура, съобщи Си Ен Ен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com