Най-важното за деня, 25 май 2023 г.

3404
Най-важното за деня, 25 май 2023 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 май.

ПОЛИЦИЯТА ПОТВЪРДИ УБИЙСТВОТО НА КЪРО И СЕМЕЙСТВОТО МУ

Южноафриканското министерство на вътрешните работи потвърди информацията, че Красимир Каменов-Къро и семейството му са убити в къщата им в Кейптаун. 

ЕДИНОДУШНО И БЕЗ ДЕБАТ: МЕХАНИЗМЪТ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР МИНА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ПРЕЗ КОМИСИЯ

Комисията по правни въпроси прие на второ четене текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс за механизъм за разследване на главния прокурор на второ четене. Те бяха внесени от Министерски съвет. Текстовете бяха приети единодушно и без дебат. Окончателното решение ще бъде взето на второ четене от пленарна зала. Очаква се това да се случи утре. 

ВСС РЕШИ: ИСКАНЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЕШЕВ Е ДОПУСТИМО

Пленумът на Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев взе решение, че предложението на Прокурорската колегия е допустимо.

ВРЕМЕНАТА СЕ ПРОМЕНИХА, ГЕШЕВ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВАЛЕН: СЪДИЯ КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Ще се съберат ли 17 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), който да гласуват за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев? Времената очевидно се менят и в момента ситуацията е различна. Всичко е възможно,тъй като казахме, че конюнктурата е променена, политическата обстановка е променена. Това каза съдия Калин Калпакчиев от Съюза на съдиите в България в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”.

СПРАВЕДЛИВО ПРАВОСЪДИЕ - КАК? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ ОБЯСНИ

Натискът върху съдиите по-софистициран, всичко се маскира през конкурсите за нови съдии и "демократичното начало". Съдиите също може да протестират, като прокурорите – съдиите протестираха срещу недопустимите действия срещу съдия Мирослава Тодорова, която си позволи да изрази позиция. Това заяви Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите в България.

ТОВА Е КРАЯТ НА ПОЛИТИКО-ОЛИГАРХИЧНИЯ МОДЕЛ "ЛУКАНОВ"? ГОВОРИ ОСМАН ОКТАЙ (ВИДЕО)

Убеден съм, че в така наречения атентат на Гешев - службите са го подготвили. Винаги газовият пистолет службите го подготвят. Това заяви в Студио Actualno политическият анализатор и един от основателите на ДПС Осман Октай.

КИРИЛ ПЕТКОВ: РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ЩЕ ПУСНЕ МАНИПУЛИРАНИ ЗАПИСИ НА ПОЛИТИЦИ ОТ ПП И ДБ, ЦЕЛТА Е ДА НЯМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

"Политици от коалицията ПП-ДБ са били записвани по време на работни срещи в НС и нашите офиси, по време на Изпълнителен, Национален съвет, срещи в Народното събрание. Там има записи както на хора от ПП, така и на хора от ДБ. Използвани са записващи устройства в нашите зали". Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в специално изявление на коалицията.

ДЕНКОВ: ГЕРБ ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА ОЩЕ МИНИСТРИ В КАБИНЕТА (ВИДЕО)

"Разбира се, че има желание, но ние имаме определени правила",  коментира пред медиите акад. Николай Денков в отговор на въпрос дали има желание от страна на ГЕРБ да имат повече свои министри в проектокабинета, освен Мария Габриел. 

НИНОВА КРИТИКУВА РОТАЦИОННИЯ КАБИНЕТ: ОМЕРТА, КОЯТО ИМА ЗА ЦЕЛ ДА СПАСИ БОРИСОВ И ПП

Това, което се предлага не е съдебна реформа, а ще налее още повече хаос и напрежение. Тази едноръка коалиция на джентълмените ПП-ДБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от следовател, а ГЕРБ-СДС от съдия. В съдебната система ще стане хаос срещу хаос. Toва заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV. 

БАХМУТ: ЛЕКО ЗАТИШИЕ И КАРАНИЦИ ЗА РУСКИТЕ ЖЕРТВИ МЕЖДУ ПРИГОЖИН И ГИРКИН (ВИДЕО)

Боевете при Бахмут определено не са толкова интензивни в последните дни, което за пореден път се потвърждава от различни данни. Факт е обаче, че по фланговете на града украинците не се отказват от натиска, като това се признава и от руски източници.

ОЦЕНКА: БАХМУТ ОТДАВНА ЗАГУБИ ОПЕРАТИВНО ЗНАЧЕНИЕ, НО РУСИЯ ВЛЕЗЕ В КАПАНА НА МЕСОМЕЛАЧКАТА

Русия обяви победа в Бахмут на 21 май 2023 г., след като се сражаваше за града, намиращ се в Донецка област на Украйна, в продължение на почти една година. Битката отбеляза първата заявена руска победа в голям град след превземането на Северодонецк и Лисичанск през лятото на 2022 г.

УКРАИНСКИ АНАЛИЗ: РУСКАТА РАКЕТА "КИНЖАЛ" НИТО Е ХИПЕРЗВУКОВА, НИТО Е НЕПОБЕДИМА

Когато Кремъл казва нещо, то винаги трябва да се приема с известна доза съмнение. А когато твърди нещо за военните си постижения, трябва да се приема със свръхдоза съмнение.

МНЕНИЕ: ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА СЕГА, А НЕ ОБЕЩАНИЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО ВЕДНАГА

След два месеца лидерите на НАТО ще се съберат във Вилнюс за годишната си среща на върха. Основният въпрос в дневния ред на срещата ще бъде подкрепата на Запада за Украйна сега и през следващите години. Изтъкнати експерти призовават Съединените щати и техните трансатлантически съюзници официално да очертаят път за присъединяване на Украйна към НАТО, който ще бъде по-ясен и конкретен от обещанието да я приеме като член на клуба след време. Или поне трябва да предостави на Киев някакви други гаранции за сигурност без членство в Алианса.

БИВШ ПИЛОТ С МРАЧНА ПРОГНОЗА ЗА ТРАНСФЕРА НА F-16 В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Дания е една от европейските страни, които ще обучават украински пилоти, преди да могат да управляват F-16 в конфликта срещу Русия. В същото време моментът, когато украинските пилоти ще придобият напълно необходимите умения за пилотиране на F-16, е далечна перспектива. Това каза пред TV2 бившият пилот и инструктор на F-16 Сьорен Сьоренсен.

МОСКВА И МИНСК ПОДПИСАХА ДОКУМЕНТИ ЗА РАЗПОЛАГАНЕ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В БЕЛАРУС

Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха документи, регулиращи разполагането на нестратегическо ядрено оръжие на Русия територията на Беларус. 

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КАЗАХСТАН СЕ ПРИТЕСНИ КАК РУСИЯ АСИМИЛИРА БЕЛАРУС (ВИДЕО)

На 24 май в Казахстан в рамките на Евразийския икономически форум президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че отношенията с Русия и Беларус са проблем за другите страни - партньори на Евразийския икономически съюз. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com