Най-важното за деня, 28 август 2023 г.

3356
Най-важното за деня, 28 август 2023 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 август.

КРАЙ НА ВСЯКАКВА НАДЕЖДА ЗА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ

 

След като "хартиената коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС) заличи онлайн гласуването от Изборния кодекс в края на 2022 г., сега и Централната избирателна комисия (ЦИК) формално спря работата по него. Членовете на ЦИК преработиха правилника за организацията и дейността на комисията, като на практика премахнаха всичко, свързано с електронното гласуване от задачите на собствената си администрация. Всичко това стана, след като по времето на второто правителство на Бойко Борисов беше гласувана пътна карта за приемане на онлайн гласуване.

НЕ ЗНАЕ ЗА ПРИГОЖИН, НЕ ЗНАЕ ЩЕ БЪДЕ ЛИ СВИДЕТЕЛ БОЖКОВ СРЕЩУ БОРИСОВ И ГОРАНОВ: ГОВОРИ АДВОКАТЪТ МУ

Информацията, изнесена от прокуратурата, че Васил Божков е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин, няма нищо общо с делото, което се касае за хазарт. Тези твърдения не са доказателства. Ако има такава информация, не отричам да я има, трябва да се знае в какво се изразява – с кого е говорил, с кого е общувал. Това каза адвокатът на бизнесменът Георги Гатев в ефира на Нова телевизия.

ВСЕКИ Е ЕДНАКЪВ ПРЕД ЗАКОНА, НО КАТО РОДИТЕЛ БОЛИ: САКСКОБУРГГОТСКИ ЗА КАТАСТРОФАТА С КАЛИНА

От доста малко стана нещо огромно. Най-накрая живеем в правова държава. Всеки е еднакъв пред закона. Това е много важно. Като родител винаги боли. Това каза в първия си коментар Симеон Сакскобургготски по подов катастрофата, която неговата дъщеря - княгиня Калина, причини на Боровец.

ДНК ЕКСПЕРТИЗА ОНЕВИНЯВА НАПАДАТЕЛЯ НА ДЕБОРА, ТВЪРДИ ЗАЩИТАТА

Адвокатите на обвинения за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Николаев заявиха, че резултатите от ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че "категорично се отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието".

ГАЛИН ЦОКОВ: НЕ НАМАЛЯВАМЕ ДОМАШНИТЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ

Намаляване на домашните за учениците няма да има, каза пред БТВ министърът на образованието Галин Цоков във връзка с готвените промени за новата учебна година.

СЕГА МОЖЕ И ОТ КУХНЯТА, И ОТ СПАЛНЯТА, НО ОПИТВА ЛИ КАБИНЕТЪТ ДА СПРЕ РАБОТАТА ОТ ВКЪЩИ? ГОВОРИ ЕКСПЕРТ (ВИДЕО)

Миналата седмица правителството предложи промени в Кодекса на труда, чиято цел е да регламентира и улесни работата от вкъщи. Според експерти обаче новите текстове затрудняват реализацията ѝ. Темата разбуни духовете в социалните мрежи, затова в Студио Actualno поканихме за коментар Георги Първанов - член на управителния съвет на Българската конфедерация по заетостта.

НЯМАШ Е-РЕЦЕПТА - НЯМА АНТИБИОТИК ИЛИ ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ ДИАБЕТ, ПРЕДЛАГА МЗ

Министърът на здравеопазването Христо Хинков внесе за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба №4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Причината е част от концепцията на Министерството на здравеопазването по установяване и предотвратяване на недостига от лекарствени продукти, справяне с антимикробната резистентност и рационалната лекарствена употреба.

СЪМНИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ: ЗАЩО МВНР Е ДАЛО ВИЗА НА САНКЦИОНИРАН ПРАТЕНИК НА ПУТИН?

Използвали ли са санкционирани руски официални лица „лечение“ като претекст за посещение на България и срещи с български власти след отказана им виза?

ЩЕ РАЗЧУПИМ ЛИ КОНСЕНСУСА САЩ-РУСИЯ ЗА ВЛИЯНИЕ 50:50 В БЪЛГАРИЯ? ГОВОРИ Д-Р ИСКРЕН ИВАНОВ (ВИДЕО)

България не трябва да се притеснява от руска военна заплаха, защото е под ядрения чадър на НАТО. Но страната ни трябва да разчупи т.нар. малтийски консенсус - устната договорка между Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов, с която САЩ и Русия си поделят влиянието у нас в съотношение 50:50.

ЗЕЛЕНСКИ ГОВОРИ: ЗА КРИМ И ВОЙНА НА РУСКА ТЕРИТОРИЯ (ВИДЕО)

 

„Готови сме да се борим дълго време, ако няма да загубим хора. Като например Израел. Можем да живеем така“. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в пространно интервю за журналистката Наталия Мосейчук.  

КАКВО СА ПОДГОТВИЛИ РУСНАЦИТЕ НА ВТОРАТА ЗАЩИТНА ЛИНИЯ В ЗАПОРОЖИЕТО? (ВИДЕО)

 

Възможно е втората руска защитна линия в Запорожка област да се окаже толкова трудна за преминаване, колкото и първата. Това заключение относно украинската контраофанзива прави в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ДА СА СТАРИ И ДА НЕ ВЗЕМАТ ОБЩО НАД 20%: КАК ПУТИН ПОДБИРА ОПОНЕНТИТЕ СИ ЗА ИЗБОРИТЕ

Политическият блок на президентската администрация на Русия, оглавяван от Сергей Кириенко, е взел решение за "спаринг партньори", които ще се "състезават" с диктатора Владимир Путин на президентските избори през 2024 г.

ЗАПАД СРЕЩУ ИЗТОК: ПРЕДСТОИ ЛИ КОНФРОНТАЦИЯ НА БРЮКСЕЛ С ИЗТОЧНА ЕВРОПА?

Еврократите не са склонни към компромиси, но Европейският съюз ще трябва да се научи бързо да действа, ако иска да избегне болезнено противопоставяне с Източна Европа. Както често се случва, фонът за това е създаден от събитията в Полша, където управляващата партия "Право и справедливост", водена от премиера Матеуш Моравецки, ще участва в много важни избори през октомври.

НИГЕР СЛЕД ПРЕВРАТА: ХОРАТА НЯМАТ ТОК, ХРАНАТА И ПАРИТЕ СВЪРШВАТ

 

Животът на обикновените хора става все по-труден след преврата в Нигер. След завземането на властта от хунтата на ген. Абдурахаман Чиани в обществото все още няма очевиден консенсус дали да подкрепи превратаджиите, или да застане зад сваления президент Мохамед Базум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com