Намаляват българите, купуващи осигурителен стаж

6128
Намаляват българите, купуващи осигурителен стаж

Осигурителният стаж се превръща в голям проблем, когато човек има навършени години за пенсия, но не и достатъчно стаж. Затова българското законодателство позволява купуването на стаж, за да може да се натрупат достатъчно "трудови години" за спокойно пенсиониране.

В последно време обаче числото на българите, които си купуват осигурителен стаж, намалява. Основна причина за спада е това, че не можем да платим разсрочено, а трябва да го направим накуп. Това сочат данни на Националния осигурителен институт, предоставени пред "Нова телевизия".

Социалната пенсия - 110 лева, минималната заплата на чиновниците - 310 лева

От началото на април следващата година минималният праг на социалната пенсия за старост става 110 лева. Това потвърди на днешното си за...

34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Толкова осигурителен стаж ни трябва за пенсия, ако сме навършили необходимата възраст.

Всеки би могъл да си купи до 5 години осигурителен стаж. За висшистите това е възможно, когато решат. Откупеното време не трябва да надвишава срока на обучението им. Всички останали могат да купят стаж, когато достигнат пенсионна възраст. У нас обаче желаещите да платят за пропуснатите години са все по-малко.

През 2010 около 11 400 пенсионери са си купили стаж, през 2011 година обаче те са били около 3300, а през 2012-та те вече са под 3000. Наполовина са намалели и висшистите, платили осигурителни вноски за времето на обучението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com