Нанков: Фалшива новина е, че кипърска офшорка ще събира тол таксите

2508
Нанков: Фалшива новина е, че кипърска офшорка ще събира тол таксите
Снимка: БГНЕС

Обхватът на пътищата, за които ще се плаща тол такса, и размерът на тарифите ще бъдат обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов с превозвачите утре. Това съобщи на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БГНЕС.

Той обобщи, че след поредица от срещи с превозвачи и експерти са сближени позициите по обхвата на пътищата и тарифите за преминаване по тях, а дали ще се вземе решение за отлагане на тол системата с шест месеца ще стане ясно утре след срещата с превозвачите.

Милиони от тол таксите в България ще отиват в кипърска офшорка?

Компанията "Телетол" АД, която е била собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електро...

"Подробности по отношение на тарифите ще станат ясни след срещата, а компромисът ще бъде някъде по средата", добави Нанков.

Той обясни, че целта е да имаме справедлив модел на тарифиране и да спазим европейския принцип, който натоварва да плаща повече. Искаме да създадем необходимите условия за развитие на транспортния бранш, но и да не лишаваме пътния сектор от ресурс за ремонт и рехабилитация. Всеки компромис по отношение на обхвата и тарифата ще влияе в дългосрочен план върху качеството на пътищата и изграждането на автомагистралния пръстен, заявил още Нанков.

По повод на публикации в медиите Николай Нанков заяви категорично, че няма да изтичат пари от ТОЛ-системата чрез офшорни фирми. Дружеството, с което е подписан договор за национален доставчик на услуги, който още не е влязъл в сила, е изцяло българско. Очаква се скоро да има и трети доставчик на услуги.

Успешно протичат тестовете на ТОЛ-системата, които започнаха днес и ще продължат в следващите 6 месеца, съобщи ръководителят на Националното ТОЛ-управление проф. Олег Асенов.

Изглежда тол системата ще бъде ограничена

За третокласните шосета, които са включени в тол системата, няма да се плаща такса. Това твърди в. "24 часа", позовавайки се на свои из...

Зам.-министър Нанков определи като фалшива новина и спекулация тиражираните днес публикации, че офшорна фирма ще събира тол таксите. Той е напомнил, че режимът за избор на Национален доставчик на услуги (НДУ) за събиране на пътни такси е регистрационен и на 14 май т. г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договор с втори доставчик. Той ще влезе в сила след доказване на функционална и оперативна съвместимост от страна на кандидата. Докато не се докаже съвместимост, договор няма и може изобщо да не стане факт, обясни Нанков.

Той подчерта, че регистрираният доставчик е с изцяло българско участие и пари от България през офшорни фирми няма да изтичат, каквито внушения са били направени днес.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски посочи, че съгласно Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, министърът на финансите издава заповед със списък на държавите, които са с преференциален данъчен режим и Кипър не е в този списък. Това е първата фалшива новина, заяви Терзийски, а втората е, че дружеството не е с българско участие, което не е вярно и това може да бъде проверено от всеки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com