НАП пред дилема: Да купи ли обувки от фирма, разследвана за картел?

5422
НАП пред дилема: Да купи ли обувки от фирма, разследвана за картел?
Снимка: БГНЕС

Националната агенция по приходите (НАП) се изправи пред дилема за обществена поръчка. Тя е обявена през февруари миналата година с прогнозна стойност 270 000 лв. без ДДС.

Данъчните избират фирма "Нематекс" ЕООД за доставка на обувки за служителите от Главна дирекция "Фискален контрол". Нейни конкуренти са "Кавалер Юнион 2001" ЕООД и "Техномат Меркурий" ЕООД, класирани съответно на второ и трето място.

"Кавалер Юнион 2001" обжалва избора пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и тя отхвърли жалбата ѝ. Последва протест и пред Върховния административен съд (ВАС), който вече застава на страната на фирмата. ВАС отмени решението както на КЗК, така и на комисията по избор на НАП. Съдът указва на възложителя да отстрани спечелилата фирма.

Указанието бива изпълнено. Избрана за изпълнител става "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, която по-рано е била на второ място. Отстранената фирма "Нематекс", която първо печели, също обжалва, но губи пред КЗК спора на 24-ти март тази година.

Четири дни по-късно обаче КЗК съобщава, че образува производство за извършено нарушение – тръжна манипулация с участието на новоизбраната фирма и "Техномат Меркурий".

Справка в сайта на ВАС сочи, че няма подадена жалба от загубилата в КЗК "Нематекс", а срокът за това е изтекъл. Тоест, НАП може да сключи договор с повторно избраното дружество. Дилемата обаче за нея е да сключи ли договор с фирма, за която Антикорупционната комисия има аргументирани съмнения за участие в картел?   

На практика производството за участие в картел даже е било образувано в същия ден, в който КЗК се е произнесла за това, че правилно в повторното разглеждане на офертите "Кавалер Юнион 2001" е избрана за изпълнител. Решението за него е само оповестено четири дни по-късно.

Припомняме, че причина за това станаха два чифта еднакви обувки, с които "Техномат Меркурий" ЕООД и "Кавалер Юнион 2001" са участвали в процедура, обявена от Министерството на отбраната, за доставка с прогнозна стойност 4 439 166 лв. без ДДС.

По подаден сигнал от военното ведомство е проведено предварителна проверка, при която Антимонополната комисия намери основания за евентуално извършено нарушение, изразяващо се в забранено споразумение с цел манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки. За да стигне до този извод, тя е проверила процедури за общо над 52 млн. лева.  

Припомняме, че при отварянето на офертите за военните обувки, освен цялата документация, която са представили кандидатите, е трябвало да осигурят и мостри. В протокола на комисията е записано като констатация със забележка от представител на конкурент на двете фирми, че мострите им са еднакви.

Другият детайл е, че въпросните фирми провели изпитвания на обувките в едни и същи лаборатории, по едно и също време. Дават и твърде близки ценови оферти.

За изпълнител тогава е избрана фирмата "Кавалер Юнион 2001" с оферта за 1 795 488 лв. За летните обувки пък договор е подписан с дружеството "Аполо" ООД за 2 140 000 лв. Към днешна дата те са изпълнени и отчетени.

При обследването КЗК потвърждава съмненията за тръжна манипулация, но установява, че още няколко фирми участват в картел при обявяване на търгове не само за обувки, но и за работно облекло. Така, с решение от 24-ти март Антимонополната комисия образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение от "Техномат Меркурий" ЕООД, "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, "Аполо" ООД, "Кристън" ЕООД, "Лортън" ЕООД, Кооперация "Трудово-производителна кооперация на инвалиди "Здравоход" и "Краси Стил 8" ЕООД.

А странното за поръчката на НАП, описана в началото на този материал, е, че са публикувани 0 лева като ценови оферти на участниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com