Нарушенията при подслушване на дипломати не трогнаха ВСС

1510
Нарушенията при подслушване на дипломати не трогнаха ВСС
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) напълно игнорира извършените нарушения при разрешаването на използване на специални разузнавателни средства, включително за подслушването на дипломати, вършени по времето, когато председател на Софийския градски съд беше Владимира Янева. Те бяха описани в подробен доклад, внесен в съвета от шефа на съда Калоян Топалов.

Съдийската колегия го прие само за сведение, съобщи "Правен свят". Тя отказа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да се направи проверка и да се посочат имената на съдиите, които са разрешавали подслушването в разрез със закона. Бе отхвърлено и предложението за изслушване на шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков.

Членовете на ВСС ще си раздадат тлъсти обезщетения

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са на път да си раздадат огромни обезщетения по силата на превратно тълкуване на Закона за съде...

В доклада се съдържат данни за множество нарушения. Сред тях е и подслушване на посолства, разрешено от съда в нарушение на две международни конвенции, по които България е страна. Докладът бе пратен и в прокуратурата, откъдето обявиха, че започват проверка, но засега резултати няма.

Освен подслушването и следенето на чужди дипломати има и много случаи на превишени срокове, както и даване на разрешения за престъпления, за които законът не позволява прилагане на СРС. Всичко това обаче не направи впечатление на ВСС.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев дори попита защо се занимават с този въпрос. Той препоръча на Лозан Панов да внесе дисциплинарни дела, ако счита, че магистрати са извършили нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com