Не дадоха двореца „Кричим” на Симеон II, остава на държавата

29316
Не дадоха двореца „Кричим” на Симеон II, остава на държавата
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) остави без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за отмяна на влязло в сила решение за собствеността на двореца "Кричим". Така дворецът остава на държавата, предаде БГНЕС.

Делото се гледа във ВКС на 14 октомври по молба на адвокатът на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. През лятото на 2012 година ВКС отхвърли окончателно претенциите на Симеон Сакскобургготски и сестра му и отсъди, че те не са собственици по давност на двореца "Кричим". Така от юни 2012 г. имотът беше обявен за държавен и зачислен на Министерство на финансите. Съдът тогава прие, че Интендантството към Негово Величество Царя, което е било и собственик на имота по онова време се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха. Именно това се опита да обори пред съда на 14 октомври адвокатът на наследниците на Цар Борис III, Ели Христова. През това лято адвокатката поиска делото да бъде възобновено и след като молбата й беше уважена.

Кметът на Кричим търси съдействие, за да се възстанови минималният воден отток в коритото на р. Въча

Кметът на община Кричим Атанас Калчев е потърсил помощта нанационални и местни институции, за да се осигури минималнодопустимият отток ...

БГНЕС припомня, че на 22 октомври тази година стана ясно, че вероятно царският дворец в Кричим ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка, където има редки растителни и животински видове. Така наречената "Австрийска хижа", първата постройка в имота, който през 1902 – 1903 година тогавашният княз си харесал за развъдник на лопатар, вече е обявена за паметник на културата с местно значение. От тази постройка тръгва разрастването на имота, който сега се простира на 2000 декара.

Още през 2012 година беше лансирана идеята дворецът да стане музей. Това не стана и дворецът остана заключен за посетители.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com