Немското МВР: България не напредва

7037
Немското МВР: България не напредва

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих потвърди, че България няма да се присъедини към Шенгенското пространство за безвизово пътуване.

Министър Фридрих заяви пред "Хамбургер Абендблат", че България и Румъния изпълняват техническите условия за членство в Шенген и се забелязват първите стъпки в борбата с корупцията и организираната престъпност. Но въпреки това той не вижда възможност за присъединяването ни към Шенген. "За съжаление развитието в България не е толкова напреднало, колкото се очакваше". По отношение на Румъния министър Фридрих вижда много въпросителни относно нейния днешен политически курс. Това е важно както за Шенгенската зона, така и за вътрешната архитектура на една конституционна държава, добавя той.

Министър Фридрих заяви, че премахването границите първо на летищата и пристанищата може да бъде отложено. Той също така смята, че ще мине още време преди да бъдат отворени сухопътните граници.

В петъчния брой на авторитетното немско издание "Райнише Пост" министърът вече заяви, че границите остават затворени за България и Румъния, с което попари надеждите на двете страни за скорошно влизане в Шенген. "Смятам за невъзможно в този момент отварянето на границите за България и Румъния", категоричен е германският министър. Той все пак допусна, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген на два етапа. Първият предвижда премахването на паспортния контрол на морските пристанища и летища и едва на по-късен етап този процес да обхване и сухопътните граници. "Призовавам да се запази този процес на два етапа", заяви германският вътрешен министър и добави: "Но аз съм скептичен, че можем да преминем към първия етап през тази година".

Коментарът на министър Ханс-Петер Фридрих е студен душ за българските и румънски аспирации. Неговите думи са в контраст с позицията на председателя на ЕС Херман ван Ромпой, който изрази предпазлив оптимизъм, че България може да се присъедини към Шенген през септември.

От 2011 г. продължава сагата с неприемането на България и Румъния в Шенген. Основната причина за това е недоверието, което западните партньори изпитват към властите в двете балкански държави и в техните възможности да бъдат надеждна граница на ЕС. Особено силно този негативизъм се прояви във Финландия и Холандия, макар резерви да имаха Германия и Франция. Първата все пак свали своите претенции, но Амстердам все още не е взел окончателно решение дали ще подкрепи България и Румъния за Шенген. Холандският посланик в София заяви, че това би могло да стане само ако София получи два положителни доклада от Европейската комисия, в които е отчетен реален напредък в съдебната област и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Германия с все по-големи съмнения за влизането ни в Шенген

Засилват се съмненията на федералното правителство на Германия за бързото приемане на Румъния и България в Шенгенската зона. „Пр...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество