Непосредствено преди Великден шуменци пазаруват яйца от "нещастни" кокошки

18686
Непосредствено преди Великден шуменци пазаруват яйца от "нещастни" кокошки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

От Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен алармират, че са свършили яйцата в магазинната мрежа, които са от свободни кокошки.

По думите на експертите от дирекцията яйцата в областта са само от тип 2, т.е произходът им е изцяло от подово отглеждани кокошки в закрити помещения.

Две телефонни измами в Шуменско за ден

Две телефонни измами са станали в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Вчера, около 18.00 часа на стационарния телефо...

Те разясниха, че при идентификацията на яйцата следва да се има предвид специална положена маркировка. Тя започва с начина на отглеждане на животните, означен с цифра от 0 до 3, като с 0 са означени яйца от биологично отглеждани кокошки, 1 е за яйца от кокошки, свободно отглеждани на открито, 2 за яйца от кокошки, които са подово отглеждани, а цифрата 3 маркира яйца от кокошки, отглеждани в разширени клетки. Следват буквите BG, кодът на областта, който за Шумен е 27, и номерът на птицефермата, информира Дарик.

"Трябва да отбележим още, че уличното купуване на сурови млека е изключително опасно", каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Катя Райкинска. "Ние сме длъжни да го кажем, останалото е личен избор", допълни тя. По думите на началника на отдел "Контрол на храните" д-р Иван Калоянов през изминалата година обаче не е имало нито един санкциониран уличен продавач на мляко, като често пъти самите купувачи заставали на страната на нарушителя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com