Несебърските дюни пак се връщат в съда

8704
Несебърските дюни пак се връщат в съда

"СЛЕ Груп", която бе започнала да изгражда еднофамилни постройки върху 29 дка в близост до кв. "Черно море", обжалва забраната за строеж в административния съд в Бургас, предаде БГНЕС.

Рестрикцията бе наложена на 4 януари и фирмата оспорва решението на РДНСК. Липсата на цялостен технически проект, невалидно разрешение за строеж бяха част от причините за забрана за строежа. Спорът между двете страни е дали проектът е идеен или инвестиционен, за което е изискана техническа експертиза.

Припомняме, че скандалът, придобил известност като "Дюнигейт", се разгоря в края на миналата година, след сигнал на еколози, че се строи върху дюни. По случая има и наказателно дело за строителното разрешително, издадено тогава от община Несебър. По него обвиняеми са кметът Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов. Очаква се експертно мнение от БАН, което да потвърди, че на спорния терен има дюни.

Отново административният съд в Бургас трябва да се произнася по сходен казус. "Емона 2000" обжалва забрана за строителство в местността "Кладери" (в Иракли), в защитена зона "Емине". Проверката на РИОСВ - Бургас в средата на януари констатира различия в параметрите на издаденото решение по ОВОС и това за строеж. Именно екоинспекцията ще трябва да представи доклада по ОВОС. Трябва да се докаже дали забраната за строеж е законна. Докато делата не приключат, строежите са замразени. И двете дела продължават на 10 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com