Николай Денков: Българското слово е свещено

3676
Николай Денков: Българското слово е свещено
Снимка: ПЦ на Президента

Днес е един от най-значимите български празници, символ на достойнство, традиция и духовност, на който отдаваме почит на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея.

С тези думи просветният министър на културата Николай Денков отправя приветствие към всички просветители по повод 24 май.

Да си преподавател в училище или университет днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в свят на постоянен технологичен напредък. Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-висока похвала. А напредъкът би бил невъзможен без учените - без умовете, които не просто виждат, но и създават бъдещето. Науката ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към утрешния ден, по който се обединяват хора и идеи, за да разширят границите на човешкото познание и да намерят решения на глобалните обществени задачи. Затова специално поздравявам представителите на научната и академичната общност по случай днешния празник. Благодаря Ви за Вашия труд, упорство и постоянство, за Вашето визионерство и усърдие. Признателен съм, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката, казва министър Денков.

Той отбелязва и трудностите през последната година за цялата образователна система - всички педагогически методики, знания и умения бяха изправени пред тежко изпитание. Пандемията от COVID-19 буквално за една нощ изпрати Вас – учителите и преподавателите, на бойната линия почти наравно с лекарите. Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки трудностите, с много любов и търпение успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат активни участници в образователния процес при необичайни обстоятелства. За всички нас това беше за първи път. Не само за учителите и за децата, но и за родителите, без чиято помощ образователната система още по-трудно щеше да се справи. В тази безпрецедентна ситуация родителите повярваха в преподавателите. Учиха заедно с децата си и направиха дори невъзможното, за да им помогнат да усвояват учебното съдържание, да придобиват нови знания и умения въпреки физическата дистанция. Да са пълноценни, последователни, дисциплинирани и уверени в себе си. Ето защо 24 май е празник и на всички Вас, уважаеми родители. Благодаря Ви за доверието и подкрепата, казва мнистърът.

Николай Денков: Няма да променяме нищо в образованието, защото времето е кратко

Няма да има резки промени в политиките, които води МОН. Ние ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност за решенията, които вз...

Към учениците и студентите той се обръща с благодарност за съзнанието и мотивацията им в електронната среда на обучение.

Пожелавам на всички нас образователният процес да продължи в реална учебна среда, защото нищо не може да замени живия контакт между учител и ученик, между преподавател и студент. Той е решаващ както за образованието, така и за възпитанието и социалната осъзнатост на младите хора.

Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: "В началото бе словото…", казва още проветният министър Денков.

Още: Николай Денков: Възпитание на децата не се прави дистанционно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com