НИМ ще осигури средствата за ремонта на "Радецки"

2701
НИМ ще осигури средствата за ремонта на "Радецки"

Националният исторически музей ще отпусне средства за реконструкцията на Музея "Параход Радецки". През тази година ще се отбележат 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

По повод годишнината много хора ще имат възможност да посетят „Радецки" в град Козлодуй. За извършването на частичния ремонт на кораба са необходими 7 000 лева. Затова беше обявена дарителска кампания "Да спасим Радецки" . Инициативата е благородна и учи на родолюбие, но самият кораб е филиал на Националния исторически музей. Неговият директор проф. Божидар Димитров обяви, че осигуряването на парите ще се поеме от НИМ.

Събираме пари за обновяването на "Радецки"

Стартира инициатива за събиране на средства за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и па...

"НИМ е бюджетно учреждение. Той има отпуснати средства за ремонти от държавната субсидия, която тази година е с 1 млн. лв. повече от миналата година. За нас 6 или 8 000 лв. не е никакъв проблем. Няма нужда от никаква инициатива. Той си ми е законен филиал. Нямаше нужда от никаква кампания", сподели той, предаде БНР.

До април корабът е на пристан в град Козлодуй. Ремонт е правен преди 4-5 години, но не са взети мерки за защита на дървените части от атмосферните условия, отчете Димитров. Ремонвацията ще започне през април и ще продължи 10-тина дни, а по-скъпият ремонт е необходим, за да може "Радецки" да плава и в бъдеще. Практиката е корабите-музеи по света да стоят завързани на кея и това прави "Радецки" уникален в света, уточни историкът.

Людмила Дамянова завеждащ филиал "Параход "Радецки" град Козлодуй уточни, че в тържествата на 27 май, корабът, по традиция, ще направи няколко екскурзии за желаещите гости и граждани на града.

Радецки прави екскурзии за туристически групи до 100 души в месеците след април, заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество