Няма да се строи 15-километров тунел по магистрала "Струма"

31222
Няма да се строи 15-километров тунел по магистрала "Струма"
Снимка: БГНЕС

На магистрала "Струма" няма да има 15-километров тунел. Нови проучвания са показали, че дългият тунел не е най-подходящото решение за района на Кресненското дефиле каза регионалният министър Лиляна Павлова след участието си в конференция на тема: "Кохезионната политика 2014 - 2020г. - предизвикателства и перспективи".

Предстои да се избере проект за участъка, като той ще включва поредица от тунели и виадукти, a частично ще се използва сега съществуващият път, предаде "Дарик".

Избран е строителят на магистрала "Струма" - Лот 3.3

Консорциум "СТРУМА - ЛОТ 3.3" е избран за изпълнител на обществената поръчка с предмет: "Проектиране и строителство на автомагистрала "...

"ЛОТ 3.2 на АМ "Струма" е най-тежък и за него сме в процедура на проектиране и избор на най-доброто решение", коментира Павлова. Нови сеизмични, геоложки и екологични проучвания от български и чужди експерти са показали, че трябва да се търси друг вариант за участъка на магистрала "Струма", който минава през Кресненското дефиле, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.

"Както обявиха от Камарата на строителите в България, има специално създаден експертен съвет, който вече даде своите експертни заключение. Бяха наети допълнителни чужди експерти, освен екипите на БАН и Минно-геоложкия институт. Имаше допълнителни минно-геоложки, сеизмични и екологични проучвания. Тяхното заключение е, че изграждането му в първоначално предвидения вариант от 2008 година, а именно един цял тунел, не е подходящо от техническа и финансова гледна точка", посочи Павлова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ, базирайки се на резултатите от проучванията, трябва да бъде предложен вариант, който да включва и частично използване на съществуващия път.

Очакванията са новият проект за "Струма" без дълъг тунел да струва по-малко пари, а всички спестени средства ще бъдат насочени към строежа на магистрала "Хемус".

Ремонти

От догодина ще започне строителството на някои участъци от магистрала "Хемус" с бюджетни средства. Предвижда се да започне изграждането на 60 км от разклона на Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Министър Павлова изрази надежда в следващите седмици и месеци да бъде избран изпълнител, който ще допроектира и ще извърши отчужденията и строителството на магистрала „Хемус" през 2016 година ще бъде факт.

АПИ: Няма виновни за магистрала "Струма"

Магистрала "Струма" приключва километър и половина преди границата с Гърция. От края на магистралата до граничния пункт движението тряб...

Лиляна Павлова коментира и настоящите ремонти на магистралите "Хемус" и "Тракия". Тя уточни, че в момента строителните дейности се движат по план и на повечето места ще приключат на 1 юли. Единствено на магистрала "Хемус" са добавени още два участъка за ремонт, заради лошо техническо състояние и това увеличава броя на районите с ограничено движение.

Пет нови фонда към ОП "Региони в растеж"

"В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще създадем пет фонда на принципа на финансовия инженеринг", обясни по време на форума Лиляна Павлова. Фондовете ще бъдат за градско развитие за град София, за Северна България и за развитие на инвестиции в Южна България.

"Извън тези фондове за градско развитие ще има фонд за туризъм, за развитие на туристическата инфраструктура и пети, който ще бъде гаранционен фонд и чрез който ще подкрепим инструментите за енергийна ефективност за подобряване и обновяване на сградния фонд“, обясни още министър Павлова.

Според нея оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 ще завърши успешно и каза, че благодарение на получените 360 млн. лв. от европейската солидарност над 77 български града вече са с променен облик.

Павлова: Не е вярно, че "Струма" свършва в нищото, разширяваме я заради трафика

Офертите на пътните фирми за разширяването на близо 1,5 км от пътя между магистрала „Струма" и граничния пункт Кулата-Промахон се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com