Няма официално потвърден случай на коронавирус, има 4 подозрителни проби (ВИДЕО)

8057
Няма официално потвърден случай на коронавирус, има 4 подозрителни проби (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В България няма регистриран коронавирус към момента. Данните съобщи на редовния брифинг пред Военномедицинска академия (ВМА) началникът на здравното заведение генерал Венцислав Мутафчийски. Във Варна са изследвани 3 проби, а във Военномедицинска академия (ВМА) - 21, като всички са отрицателни, в Националната референтна лаборатория са дадени 19. 15 от тях са отрицателни, другите 4 се изследват наново поради съмнителен резултат.

"Такива имаме всеки ден. Недостатък на методиката е. След определени цикли се появяват фалшиво положителни резултати. Такива проби първо се повтарят в самата лаборатория, в която са се появили и после се разменят за лабораторен контрол", обясни Мутафчийски. Резултатите от тези 4 проби ще излязат до два часа. Той посочи, че страните, в които все още няма регистриран случай на коронавирус, са много малко и те предимно са на Балканите - България, Албания, Турция, Черна Гора. Вече има един заразен и в Малта.

И днес няма случай на коронавирус в България (ВИДЕО)

Няма доказан скучай на коронавирус в България. Това показват данните на националния оператовен щаб към 17 ч, съобщи началникът на щаба ...

От днес има по един случай в Сан Марино, Андора, Лихтенщайн. 104 000 души вече са заразени с коронавирус в световен мащаб. 3 524 са починалите, като Румъния е обявила още два случая за деня. В Гърция са 46, в Сърбия - 1 човек е заболял, а в Германия и Франция броят им се покачва с около 200 - по около 700 случая. Най-драстично е скокът на заразените в Иран - с около 1 000 за деня.

По отношение на карантината, генерал Венцислав Мутафчийски поясни, че няма особена гласност кои хора са под карантина в България, тъй като информацията за здравното състояние на човек се води особено чувствителни лични данни. "Все пак остава на гражданската съвест на отделните хора, че трябва да си стоят вкъщи, защото застрашават живота и здравето на своето семейство, приятели, колеги и навсякъде където се движат - пеш или с обществения транспорт, на кино, на театър, в магазина дори. Страните в целия свят имат най-различни мерки. Например, в Израел има карантинирани 100 000 души, като за нарушаване могат да те осъдят на до 7 години затвор. Същото е и в Гърция - там наказанието е до 20 години затвор", заяви началникът на ВМА.

Генерал Венцислав Мутафчийски припомни на хората в България, които са поставени под карантина, че трябва да си стоят вкъщи, да се изолират в отделна стая, да се хранят с отделна посуда, да си дезинфекцират посудата или най-добре да ползват такава, за еднократна употреба, да спазват хигиена, санитарният възел да се дезинфекцира след всяко ползване от карантинирания, да се отваря прозореца да се проветрява навън, а не вътрешните врати към общите помещения, да ходят пеш или с личен транспорт, ако трябва да ходят до болница, да не се качват в обществен транспорт.

Проф. Мутафчийски: Въпрос на време е коронавирусът да бъде регистриран в България

„Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com