Нямате фиш за заплата? Има съмнение за недеклариран труд

4008
Нямате фиш за заплата? Има съмнение за недеклариран труд
Снимка: pixabay.com

Ако работодателят не ви предоставя фиш за заплати всеки месец, е голяма вероятността да полагате недеклариран труд. Във фиша са описани детайлно осигурителният ви доход, данъкът, който дължите на държавата, осигуровките, които работодателят внася всеки месец за вашите социални и здравни осигурителни права и сумата, която трябва да ви бъде изплатена след приспадането им.

Срещу осигуровките във фондовете на Националния осигурителен институт вие можете, при необходимост, да разчитате на обезщетение за майчинство, за гледане на дете, при временна неработоспособност поради общо заболяване или в резултат на трудова злополука, при безработица, трупате права за пенсия, включително поради инвалидност. Срещу здравните осигуровки имате право на определен пакет от безплатни здравни услуги, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

Ако не ви предоставят фиш с тази информация, първата важна стъпка е да го поискате от работодателя. Ако откаже да ви го предостави, съветът е да се консултирате с юрист или да подадете сигнал в Главна инспекция по труда.

Това е само един от десетките примери в новия софтуерен продукт на Главна инспекция по труда (ГИТ), който представлява въпросник, обхващащ възможни прояви на недеклариран труд. Софтуерът на практика е инструмент за самооценка, който чрез попълването на въпросника оценява наличните конкретни рискове за полагане на недеклариран труд и дава отговор на работника дали са спазени трудовите му права, възможно ли е работодателят му да крие осигуровки и какви са последствията от това. Въпросникът може да бъде открит на страницата на Агенцията на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път чрез банер на началната страница „Провери дали работиш недекларирано“.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com