НОИ отчита бум на желаещите да се пенсионират

29668
НОИ отчита бум на желаещите да се пенсионират
Снимка: БГНЕС

Новоотпуснатите пенсии за първите пет месеца на годината са с 40% повече от същия период за миналата годината. Това става ясно от информацията на Националния осигурителен институт (НОИ).

Според информацията на News7 нестабилната икономическа и политическа ситуация също принуждава хората да потърсят сигурност в пенсионирането.

Възрастта за пенсиониране се вдига от догодина?

От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, научи „Преса" от социални експерти. Вчера Национ...

Положителният ефект от по-големият процент пенсионери през тази година има единствено за пазара на труда, защото се отварят свободни места за младите хора.

За да е стабилна една пенсионна система, правилото е четирима работещи да издържат един пенсионер. У нас съотношението е почти едно към едно - 100 работят за пенсиите на 80 възрастни хора. Трите неблагоприятни фактора за пенсионната система у нас са демографската криза, ниските доходи и високия дял на сивата икономика, от която постъпления в НОИ няма.

Според експертите обаче вдигането на възрастта и стажа няма да реши дефицита в осигурителната система. Христина Христова от Института за социална политика коментира, че увеличаването на възрастта е неминуемо. Според нея е хубаво, че това се случва постепенно, а не шоколо.

Финансовият и социален експерт Мика Зайкова коментира, че част от проблемите ще намерят решение, ако държавните служители започнат да плащат осигуровките си както всички останали.

Адемов: Ще съобразим пенсионирането с продължителността на живота

Все още няма окончателно решение за пенсионната реформа, тъй като предстои тя да бъде обсъдена на различни нива - заедно със социални...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com