Нов председател на Апелативния специализиран наказателен съд избират във вторник

2005
Нов председател на Апелативния специализиран наказателен съд избират във вторник
Снимка: БГНЕС

Напрегната ще е следващата седмица за работата на Висшия съдебен съвет. Предвидени са общо четири заседания – едно на Пленума на ВСС, две на съдийската колегия и едно на прокурорската колегия.

Във вторник Съдийската колегия трябва да избере и нов председател на Апелативния специализиран наказателен съд. Постът е вакантен от близо половин година.

Ценко Чоков остава в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на Ценко Чоков от прачна гаранция в размер на 10 000 лв. в задържане под стра...

Кандидатите за ръководител на АСНС са двама – настоящият административен ръководител на Специализирания наказателен съд Георги Ушев и съдията от АСНС Румяна Илиева. Съдийската колегия на ВСС ще трябва да избере и административен ръководител на Районния съд в Елхово, Димитровград и Хасково. Колегията ще разгледа и Анализи за натовареността на съдилищата и на военните съдилища за 2016 г., както и ще обсъди доклад за дейността на административните съдилища.

Прокурорската колегия на ВСС трябва да избира административни ръководители на Окръжната и на Районната прокуратури в Плевен. Ще бъде обсъдени и резултатите от проверка на Инспектората на ВСС по решения на съдии за връщане на делата на прокуратурата заради допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване правата на обвиняемия и неговата защита.

На 20 юли е насрочено заседание на Пленума на ВСС, чието провеждане се провали тази седмица заради липса на кворум. На заседанието се очаква да бъде обсъдено предложение на Главния прокурор за отправянето на искане до Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК за изготвянето на независим анализ на структурния и функционален модел на съдилищата и на действащия модел на разследване у нас. Обект на дискусии се очаква да бъдат и заключенията от идентичния функционален анализ за работата на прокуратура, както препоръките в последния мониторингов доклад за правосъдие от януари тази година. Членовете на ВСС ще обсъдят и приетите от парламентарната правна комисия предложения за промяна на Закона за съдебната власт, с които се предлага ограничаване на финансирането за магистратски организации от чужди фондации. Депутатите решиха да допуснат финансиране от чужбина да е възможно само по европейски проекти. Окончателното решение, обаче, ще се вземе от пленарната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com