Новият софийски затвор ще е край с. Яна

23529
Новият софийски затвор ще е край с. Яна

Вече е имаме избран терен за нов софийски затвор и той е край село Яна. Това съобщи зам. – правосъдния министър Пламен Георгиев, предаде БГНЕС.

В началото на годината, когато пое поста Георгиев съобщи, че министерство на правосъдието работи по изграждането на нов затвори в София. За това се оглеждат военни терени край кв. "Суходол" и между селата Яна и Желява. Днес той обясни, че проучването вече е завършило и след цялостното им обследване е установено, че имотът до Суходол не е подходящ. "Сега ще направим допълнително проучвания как този имот да бъде придобит и ще се търсят вече и какви са оптималните варианти за финансиране на този проект", каза Георгиев. Тепърва и експертите ще обсъждат какви са вариантите за финансиране на проекта, който според различни изчисления ще струва около 100 млн. лв.

У нас има около 9500 лишени от свобода. В Софийския централен затвор и двете общежития към него те са около 1700. Нов затвор не е строен у нас от 1944 г. Първият обаче, който ще бъде построен ще бъде край село Дебелт, край Бургас за 250 – 300 души. Правосъдното министерство се надява той да е готов до средата на следващата година. Това ще бъде затворено общежитие от закрит тип, чието изграждане ще бъде по норвежкия механизъм.

Пламен Георгиев откри днес учебната година в Централния Софийски затвор. Там в момента има 4 паралелки от по 24 ученици. "Всеки от вас съзнава, че е направил нещо, което не е следвало да направи, но след като е влязъл тук, той трябва да осмисли престоя си и един ден като излезе от тук наистина да е по-добър човек. Когато един човек се образова, той излиза и влиза в обществото вече като друг човек – обществото го приема различно, затова е изключително важно и аз поздравявам всеки един от вас, който е направил тази крачка в своя живот да стане ученик", каза зам. – министърът на учениците.

1744 ученика ще има тази година във всички затвори у нас, което е 18% от всички затворници. Те се учат в 9 училища. "Ще имаме и още. В постоянна дискусия сме с министерство на образованието, защото това е единствения правилен път. Всеки един от вас по този начин наистина ще може да намери своя път към подобряването, към влизането в обществото вече като един нов гражданин, който ще бъде пълноценен", обеща зам. – министърът.

А иначе учебната година в затвора е като всяка друга. Ученици подариха цветя, четоха стихотворения, имаше и знаме, химна на страната и дори учебен звънец, окичен със здраве.

Редактор: Яна Баярова

София със сериозна стъпка в кандидатурата си за европейска столица на културата

Разкриването на археологическите находки в метростанция „Сердика 2” и експонирането на гробниците под базиликата „Све...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com