X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 12 декември

1972 0
Новини или Novini – картината на печата за 12 декември
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 12 декември, четвъртък.

"Сега"

Данъчните оценки на недвижимите имоти ще се вдигнат съществено. Министерството на финансите (МФ) и Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) вече обсъждат мерки за тяхното осъвременяване. Това ще доведе автоматично до повисоки плащания за апартаменти, къщи, офиси и т.н., дори и местните власти да не повишат самите ставки за облагане.

Работна група във финансовото министерство готви промени в методиката за определяне на данъчните оценки, съобщи в сряда Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, по време на годишната среща на кметовете с правителството. Методиката не е променяна от почти 20 години, заради което масово луксозни имоти в централните градски части и курортите се облагат с прекалено ниски суми, твърдят представители на местната власт, пише "Сега".

"24 часа"

Поредно отлагане на системата "Бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност". Днес от Комисията за финансов надзор, която е водеща при подготовката на системата, обявиха, че обсъждането ѝ ще продължи и след 1 януари. Предстои направените вече предложения и коментари да бъдат разгледани от финансовия регулатор, МВР и Министерството на транспорта. От комисията посочват, че крайното решение за "бонус-малус" може да бъде взето най-рано през март догодина.

"Труд"

При онлайн подаване на данъчните декларации за доходите от 2019 г. данните за получените суми от работодателите автоматично ще бъдат попълнени. Ако през 2019 г. човек е получил например само заплати, хонорари и доходи по граждански договори, цялата му данъчна декларация ще бъде автоматично попълнена. Той само ще трябва да потвърди данните и да я изпрати онлайн на НАП, пише "Труд".

Ако човек има доходи от отдаване на апартамент под наем на граждани, той сам ще трябва да ги попълни в данъчната си декларация. Това се отнася и за всички доходи, за които в НАП не получават информация от фирмите или самоосигуряващите се граждани. Хората сами ще попълват в данъчната си декларация и облекченията, които искат да ползват – например за деца, за изплащане на ипотека за единствено жилище на млади семейства, за дарения и т. н.

Данни за получени награди от търговски вериги няма да се попълват в данъчните декларации, тъй като дължимият налог вече се събира авансово при даването на наградата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители