''Новини или Novini - картината на печата за 5 декември

3031
''Новини или Novini - картината на печата за 5 декември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 5 декември, четвъртък.

Вестник "Сега"

Само два района в България от близо 50 региона в 18 държави от ЕС биха могли да получат финансова подкрепа от ЕС за отказ от въглища, съобщи брюкселското издание "Политико", което е видяло проект на "Зелената сделка" предлагана от новата Еврокомисия, пише "Сега". Проектът за новия Фонд за справедлив преход към декарбонизация е от 31 октомври и ще бъде огласен официално на 11 декември.

Вече има опасения от някои по-бедни и по-зависими от въглища държави на блока, че парите ще постъпят и в по-богатите членки на ЕС. От 50-те визирани за подпомагане райони 10 са в Полша, 8 в Германия, 6 в Испания, 5 в Гърция, 4 в Италия, по два в България, Чехия , Румъния и Словакия и по един в Белгия, Хърватия, Кипър, Естония, Унгария, Холандия, Португалия, Словения, дори островът в Индийски океан Ла Реюнион в задграничните територии на Франция.

Вестник "24 часа"

Депутатите гласуваха с пет милиона лева повече за увеличение на заплатите на социалните работници с 15 процента. Предложението е на народния представител от "БСП за България" Дора Янкова за увеличение на разходите за персонал от 120, 188 млн. лв. на 125, 188 млн. лв, отбелязва вестник "24 часа" в днешния си брой, визирайки

Вестник "Труд"

Изпитът за млади адвокати се повежда на тъмно и предизвиква съмнения за корупция и за уреждане на свои хора. Това завиха пред "Труд" кандидати, явили се на изпит пред Висшия адвокатски съвет. Група от тях се оплака, че процедурата е непрозрачна и затова не са сигурни в безпристрастността на комисията, защото няма никакъв начин да видиш работата си и грешките в нея.

Според закона, за да практикуваш като адвокат, трябва да получиш право на вписване в избрана адвокатска колегия, като чрез нея получаваш молба да се явиш на изпит в София пред Висшия адвокатски съвет (ВАдвС).

Изпитът се състои от 3 части: тест, казуси и устна част. Провежда се два пъти в годината.

„Тестът включва абсолютно целия материал и няма откъде да се готвиш, не се публикуват нито тестовете, нито отговорите. Дори, когато бях студент, имаше 6 фази на държавен изпит“, твърди млад адвокат. „На първата фаза – тестът от 70 въпроса, се дава право на 13 грешки. Господа, качете след изпита материалите всеки да види какви грешки е направил. Не, не ги качват. Когато влезеш в залата не се подписваш никъде. На теста също не пишеш името си, а на отделно листче, което е в друг плик. След това няма никакъв начин да разбереш кой е твоят тест.

Комисията е от 5 човека, които за 3 часа проверяват 500 работи. В края на деня казват кои са издържали и трябва да се явят следващия ден на втория изпит. Не казват колко грешки имаш, не разрешават да си видиш работата.

Един месец след провеждане на изпитите, всичко се унищожава“, възмущава се друг. Те не искат да се цитират имената им, защото твърдят, че след това няма да си намерят никога работа като юристи, пише изданието.

Вестник "Монитор"

България изнася 10000 тона риба на година, но вносът е в пъти повече, показват данните на земеделското министерство. Около 64000 тона се пласират по нашите пазари, като голяма част идва от импорт и много малка са улов, пише "Монитор".

Общият износ се равнява на около 500 тежки камиона с 20-тонен товар. "Вносът е с ръст от 10 на сто за последните три години. Потреблението на риба също се увеличава като за 2018 г. на човек е средно по 5,2 кг".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com