Новини или Novini – картината на печата за 16 октомври

2336
Новини или Novini – картината на печата за 16 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от прегледа на печата за 16 октомври, сряда.

Вестник "Сега"

Дебютът на безплатните ваксини срещу грип за възрастните хора у нас може да се окаже неуспешен. "Безплатните ваксини за пенсионери над 65 г. все още не са доставени у нас. Уверенията на фирмата доставчик са, че ще успеят да я доставят последната седмица на октомври и най-големите количества през ноември", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това значи, че поне част от имунизациите ще се извършат на ръба на грипния сезон. Според Кунчев обаче за два месеца – ноември и декември, ще има достатъчно време всеки, който желае, да се имунизира.

Вестник "24 часа"

Абитуриентът от математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив - Димитър Чакъров е сред петимата ученици от цял свят, отличени за научен проект от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ. През м.г. институтът оглави за седми пореден път рейтинга на най-елитните висши училища на планетата в британска класация, изпреварвайки дори “Харвард”. В американския институт 18-годишният българин попада, след като у нас получава сертификат за разработка в областта на криптографията (скритите данни - б.а.). “В МIT пристигнахме 80 ученици - 50 от Щатите и 30 от различни държави. Първата седмица слушахме лекции, а през следващите пет работихме по конкретни задачи. Моята бе обобщение на хипотезата на известния математик Емил Артин за примитивните корени”, разказва Димитър. За негов ментор бил определен китаец, докторант в института. Двамата изгубили 10 дни, докато се занимавали с компонент на въпросната хипотеза, за който впоследствие се оказало, че вече е направено обобщение от други математици, разказват от "24 часа".

Вестник "Труд"

Борисов за "Фолксваген" - не е приключила темата. "И видяхте, че за „Фолксваген“ още не е приключила темата. С тази риторична реплика се обърна към журналисти в Шумен премиерът Борисов, който посети Индустриалната зона в града, гостува и на филиала за сестри и акушерки. Медиите го попитаха как ще задържи здравните работници у нас, а той бе категоричен, че ключът е в „мощна икономика“. По думите му именно само със заводи, които се строят у нас, брутният вътрешен продукт се вдига и това автоматически се пренася върху по-високи доходи на населението.

Вестник "Монитор"

Петима служители на Българския футболен съюз са били задържани след акцията на ГДБОП, която се проведе в сградата на централата. Жандармерия и полиция блокираха входовете на Националната футболна база в Бояна, а операцията продължи около 2 часа. Говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова разследването е било по подозрение за извършени престъпления против спорта и поконкретно – корупция. По информация на NOVA сред задържаните освен председателят на Съдийската комисия Йордан Сталев е и мениджърът на съдиите Илонка Джалева. Сред арестуваните има още двама родни рефери, пише изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com