Новини или novini: Картината на печата за 7 януари

3358
Новини или novini: Картината на печата за 7 януари
Снимка: iStock/Guliver

Традиционно, Actualno.com представя най-важното от печатните издания днес, 7 януари.

24 часа

Държавата съгласна с бизнеса - вдига извънредния труд от 150 на 300 часа на година и маха ограниченията, пише вестникът. Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден, обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите. Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Труд

Колетите, изпращани по пощата или с куриерски фирми, вече се отварят за проверка дали в тях има домашно вино или ракия без акциз, обръща внимание медията. Това става след като от 1 януари влязоха в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен.Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите. Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози.

Монитор

601 909 309 лв. е декларираният облагаем доход от наеми през 2018 г. Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП), предоставени на „Монитор“.Според данните на приходната агенция в страната има 124 474 наемодатели, които са подали задължителната годишна данъчна декларация, която изисква Законът за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Техният брой е най-голям в областите София-град, Пловдив и Варна, където са съответно 46 751, 14 410 и 11 062. Бургас и Благоевград също са с немалко наемодатели – 8019 в най-големия град по Южното Черноморие и 4 145 в Пиринския край. На опашката са Кърджали (990 души), Монтана (829 души), Разград (807 души), следвани от Видин (777 души), Търговище (771 души) и Силистра (610 души). Най-малко декларации са постъпили в офиса на НАП в столицата за средни данъкоплатци и осигурители – едва два броя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com