Новини или Novini – картината на печата за 7 юни

1766
Новини или Novini – картината на печата за 7 юни
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 6 юни.

"Сега"

Притиснат от бушуващия скандал около надплатените милиони левове на партиите, премиерът Бойко Борисов предложи за пореден път субсидиите им да бъдат орязани от 11 лв. за действителен глас на 1 лв., пише вестникът. Той лансира неуспешно подобна инициатива преди две години, след като референдумът от 2016 г. показа, че огромен дял от българите настояват за такава стъпка. От коментарите на Борисов се разбра, че предлага повторно тази мярка под политически и обществен натиск, а не защото я смята за правилна. По негова заповед обаче управляващите се задействаха светкавично - Министерският съвет внесе предложението в парламента в четвъртък, а Бюджетната комисия се събра и го одобри още същия ден. Законопроектът беше разгледан и одобрен от парламентарната бюджетна комисия. Съвсем несигурно е дали той има шансове да мине и през пленарната зала. Подкрепиха го само ГЕРБ, „Атака“ и "Воля". От БСП отказаха да гласуват, тъй като тепърва ще обмислят официалната си позиция.

"24 часа"

Глобата за строежи от май до октомври по морето се вдига двойно, информира медията. Това решиха депутатите от регионалната комисия с приети на второ четене промени в закона за Черноморското крайбрежие. Строителството в националните курорти сега се спира между 15 май и 1 октомври, а в населените места по морето кметовете издават всяка година заповеди с това ограничение. Санкцията за нарушение е 50 хил. лв. С приетите промени сега се въвежда глоба при повторно нарушение от 2 до 20 хил. лв. и имуществената санкция от 20 до 100 хил. лв.

"Труд"

Малките фирми ще купуват скъп ток, пише ежедневникът. Дребните търговци да бъдат задължени да купуват ток от борсата и да излязат от регулирания пазар. Това предлага председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов. Идеята е новите правила да влязат в сила най-късно от 1 юли догодина, когато започва новият регулаторен период, обясни пред „Труд” Николов. В момента законът позволява освен битовите потребители, ток от регулирания пазар да купуват и малките фирми като хлебарници, сладкарници, фризьорски салони, обущарници, занаятчийски ателиета, квартални магазинчета и други. На въпрос дали промяната в закона няма да постави малките фирми в риска, като плащат по-скъп ток, Николов отговори, че няма социално слаби фирми, има социално слаби хора.

"Монитор"

Всеки четвърти българин иска да трупа имущество, разкрива вестникът, позовавайки се на доклад на БАН. 81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага и това се превръща в основен приоритет за тях. От друга страна, 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза. На обратната страна обаче са останалите 43,1%, които имат явни нагласи за неспазване на законодателството и ако не се страхуваха от последствията, лесно биха нарушили нормите. Това показват резултатите от проект ”Икономиката в сянка като девиантна практика” на екип от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com