Новини или novini - картината на печата за 9 юли

4307
Новини или novini - картината на печата за 9 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден – 9 юли.

Вестник "Труд"

Изданието обръща внимание на законова промяна, според която само лекари ще изготвят диети. Това е заложено в поправка в Закона за здравето, която Министерството на здравеопазването внесе за обществено обсъждане. Диетите са регламентирани в нормативната уредба като “неконвенционални методи за благоприятно въздействие”. За да се избегнат рискове за здравето, вече само лица с професионална квалификация “лекар” ще могат да правят диетотерапия. Фитнес инструктори, лечители, хомеопати и лица със средно образование няма да имат право на това.

В мотивите към поправката в закона се посочва, че “прилагането на “диетика” от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите”.

Вестник "Сега"

Емигрантите са най-големият чуждестранен инвеститор у нас. Това пише в днешния си брой в. "Сега".От всички капитали, влизащи в България от чужбина, най-голям е притокът на емигрантските пари. Парите, които работещите зад граница изпращат у дома, са горе-долу по 100 млн. евро на месец. Само за периода януари-април гастарбайтерите са превели в България 400 млн. евро, показват данните на БНБ за платежния баланс. Средно на ден у нас постъпват по 3.5 млн. евро, припечелени от емигранти, изчисли Investor.bg. Така за поредна година инвеститор №1 в България се оказват именно българите в странство, посочва медията.

Вестник "24 часа"

Плажовете са за хората, а не за джипове, пише вестник "24 часа". Върви някаква дискусия имало ли е забрана да влезе джипът на плажа Перла, или собственикът му съвсем редовно е прецапал по пясъка, та чак до морето. И как, ако нямало забрана, потърпевшият щял да оспорва евентуално наложената му в бъдеще време глоба

Някои стигнаха и по-далеч - това с клипчето на джипа във водата си било чист хейт, ей сега вече чужденците щели да се уплашат и да не ни стъпят повече по морето. Всъщност цялата работа е въпрос на правила и на контрол. Първо - трябва ли и може ли на един от най-хубавите южни плажове да се правят състезания с джетове? Те ще привлекат ли повече туристи, или напротив? Ако да, тогава на всеки български плаж да поканят джипове с джетове. И бездруго има криза за туристи. Второ - как хем има забрана, хем тя не се спазвала от години? Ей така става, когато има разнобой - в крайна сметка печелят джиповете с джетовете. За туристите историята мълчи.

Вестник "Монитор"

Вестникът пише за тигри, които разкъсаха най-опитния звероукротител на Италия. Четири тигъра разкъсаха 62 годишния Еторе Вебер. Жестокият инцидент се развихрил към 18:30 часа под вдигнатия край град Бари купол на известния цирк „Марина Орфеей“. Еторе Вебер правел с зверовете репетиция за предвидения за 20 ч. спектакъл, който бил обявен с примамливото заглавие „Зоо–пътешествие из 5 континента“. Всички билети за шоуто били изкупени изключително от родители с деца, като зрителите - малчугани трябвало да бъдат над 300.

Според свидетели на трагичния случай звероукротителят се бил затворил заедно с четирите си тигъра в нарочната клетка. Животните изглеждали както винаги спокойни, но в определен момент от репетицията отказали да изпълняват командите на Еторе Вебер. Той се държал съвсем професионално, не правел резки движения, нито викал силно, а само призовавал зверовете да вършат, това, което били правили много пъти. В един момент обаче един от тигрите полетял към звероукротителя, повалил го на земята и започнал да го ръфа стръвно за раменете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com