Новините: Най-важното за деня, 1 юли

2456
Новините: Най-важното за деня, 1 юли
Снимка: БГНЕС

Адските жеги и температурните рекорди в почти цялата страна бяха водещата тема в първия ден на юли. В центъра на вниманието през днешния ден бе и поскъпването на тока.

Най-горещо днес е било в Русе, температурни рекорди в почти цялата страна

Най-топло днес е било в Русе, където са измерени 44 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Досега най-горещо на 1 юли там е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2°. 43 градуса са измерени в Сандански, 42 градуса в Лом. В Кнежа, Ловеч, Пловдив и Свищов са отчетени 41 градуса. Температурата в Хасково, Карнобат, Плевен е достигнала 40 градуса.

В София 5 души починаха вследствие на високите температури, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ. Общо сигналите за хора с влошено здравословно състояние заради летните горещини са около 180, 18 от които са за колабирали хора. Сред тях има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни хора. Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.

Токът поскъпва средно с 1,5:%

От днес (1 юли) средното изменение на крайните цени на електрическа енергия за битови потребители клиенти е 1,50%. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране в специализиран състав "Енергетика". Крайната цена на електрическата енергия за битовите клиенти от 1 юли за абонатите на ЧЕЗ поскъпва с 2%, за ЕВН – 1,70%, за ЕНЕРГО ПРО – 0,41%. По отношение на цената на природния газ за третото тримесечие на годината комисията утвърди повишаване на цената с 1,91%.

Другата промяна, която влезе в сила от днес е увеличаването на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5%. От 1 октомври 2017 г. се очаква увеличние на 200 лв., което е увеличение от 11,1% . Със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Двама българи загинаха при катастрофа в Турция

Двама българи са загинали при катастрофа на пътя Кония – Караман в Турция. За тежкия инцидент съобщиха и от пресцентъра на външно министерство. Други шестима наши сънародници са ранени. Турските информационни агенции съобщиха по-рано, че общо пострадалите в катастрофата са десет души. Микробус със софийска регистрация се е сблъснал челно с пътнически микробус с турски номера днес на пътя Кония – Караман в Турция. В резултат на тежка катастрофа, двама български граждани са починали. Пострадалите в катастрофата български граждани са транспортирани и настанени за лечение в болници в Кония. Самоличността на починалите засега не е официално потвърдена.

Почина легендата на българския футбол Аян Садъков

Тъжна вест за всички фенове на футбола в България. Напусна ни футболистът с най-много мачове за всички гарнитури на националния отбор Аян Садъков. Легендата днес беше приет в болница в Пловдив с дихателни проблеми и не е успял да се пребори за живота си. Той си отиде от този свят на 56-годишна възраст. Дълго време Садъков се бореше с тежката диагноза амиотрофична латерална склероза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com