Новините: Най-важното за деня, 10 юли

1604
Новините: Най-важното за деня, 10 юли
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 юли.

ПРЕМИЕРЪТ: С ВСЕКИ ОСТАВАЩ ЧАС ОТ НАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ СИ ВРЪЩАМЕ КОНТРОЛА НАД "КАПИТАН АНДРЕЕВО"

 

"С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над европейската граница ГКПП "Капитан Андреево". Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани", заяви в профила си в социалните мрежи премиерът в оставка Кирил Петков.

КАРАДЖОВ: ПЕТКОВ СИ ФАНТАЗИРА ЗА "БЕБЕТАТА НА ГРОЗДАН", ДОСКОРО МЕ НАРИЧАШЕ "ДОБЪР ПРИМЕР"

 

"Кирил Петков живее в два различни свята - един от тях е на фантазията. Той си фантазира". Това заяви пред bTV вицепремиерът и регионален министър в оставка Гроздан Караджов, който бе един от основните фактори за разпада на коалицията, след като бе обвинен от Петков, че е искал близо 4 млрд. лв. от бюджета за непрозрачни харчове за пътните фирми.

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ЗАГОВОРИ ЗА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ

 

След като "Има такъв народ" не е изпълнила своите обещания към избирателите, няма смисъл тя да продължава да съществува. Това заяви спортният министър в оставка Радостин Василев в предаването “Събуди се” по Нова ТВ.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: ВСЯКА ПЕТА ПРОБА ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ Е ПОЛОЖИТЕЛНА

 

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент. 361 са новите заразени за 9 юли, като те бележат спад от 644 на дневна база, след като в петък бяха открити 1005 случая. 27 или 7,48% от новите случаи са при деца. Направени са 1688 теста (PCR и антигенни), като те са с 3515 по-малко спрямо отчетените 5203 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се повишава - от 19,31% до 21,38 на сто.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 10 ЮЛИ (НЕДЕЛЯ)

 

В неделя преди обяд ще преобладава слънчево време. Към обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, на повече места в планинските райони. Ще духа до умерен вятър от север, в Дунавската равнина – от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 23° и 28°, в София - около 23°. Такава е прогнозата за времето на дежурния синоптик към НИМХ Виктория Клещанова. 

БАБХ С АНАЛИЗ: В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХРАНИ С ПЕСТИЦИДИ ОТ ТУРЦИЯ СА МИНАВАЛИ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА ПО ВРЕМЕТО НА БОРИСОВ

 

Стоящите зад частната фирма "Евролаб 2011", които осъществяваха фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" през последното десетилетие, са пропуснали огромни количества храни с пестициди през границата с Турция.

НАД 30 ДУШИ СА ПОД РУИНИТЕ НА СГРАДА СЛЕД РУСКИ УДАР В ДОНЕЦК, ИМА И ЖЕРТВИ

 

Най-малко шестима човека бяха убити и вероятно над 30 са затрупани под отломките на рухнала пететажна сграда, поразена снощи от руска ракета в град Часив Яр в Донецката област. Това съобщи днес в "Телеграм" украинският губернатор на областта Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.
По думите му освен шестимата убити има и петима ранени. Местни жители са казали, че най-малко 34 души са останали под развалините на сградата.

Армията на Украйна съобщи, че руските сили са атакували украински позиции до източния град Словянск, но са били принудени да се оттеглят. От територията на Русия били изстреляни крилати ракети към североизточния град Харков, но украинската страна не даде данни за пострадали и щети.
Губернаторът на Луганската област Серхий Хайдай съобщи, че противникът се съсредоточава в района на село Билохоривка, разположено на около 50 км източно от Словянск.  По думите на губернатора, също в "Телеграм", руснаците обстрелват с артилерия и ракети околните населени места, "но все още не могат за окупират цялата Луганска област". Русия твърди, че е превзела цялата Луганска област в края на миналата седмица, припомни агенцията.
ТАСС цитира проруски сепаратисти, според които украинските сили са обстрелвали с артилерия жилищни квартали в град Донецк. Вчера украинският президент Володимир Зеленски отново обвини Русия, че умишлено стреля по цивилни; Москва постоянно отхвърля подобни обвинения.
Ройтерс отбеляза, че не е в състояние да удостовери от независими източници истинността на сведенията от бойното поле. 

ВИГЕНИН: "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ЗАПОЧВАТ ДА ПРИЛИЧАТ НА ИТН ОТ ЛЯТОТО НА 2021 Г.

 

Зам.-председателят на 47-ото Народно събрание Кристиан Вигенин от БСП заяви, че коалиционните партньори на левицата от "Продължаваме промяната" започват да му приличат на "Има такъв народ" от миналото лято.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ВЪЛНАТА РАСТЕ, НИТО ЕДИН ВАКСИНИРАН НЕ Е ПОЧИНАЛ ДОТУК ПРЕЗ ЮЛИ

 

Първата истински лятна ковид вълна от началото на пандемията е тук - новите случаи на коронавирус в България отново се увеличават. Добрата новина е, че за поредна седмица смъртността намалява - само 9 починали през последните 7 дни, като нито един от тях не е ваксиниран срещу COVID-19. От началото на юли са починали 14 души от Ковид, нито един от които ваксиниран. Но влизащите в болница стават все повече и повече - (385 спрямо 269 на седмична база).

МАЙКАТА НА СИМОНА РАДЕВА: НАРИЧАТ НИ ПРОСТИТУТКИ, ЗАПЛАШВАТ НИ С УБИЙСТВО! МНОГО ТЪП НАРОД

 

„Категорично заявявам, че дъщеря ми Симона Радева не се е возила в колата на въпросното лице, както и че не е имала абсолютно никакви интимни отношения с този човек“.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 11 ЮЛИ (ПОНЕДЕЛНИК)

 

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно в източните райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб и умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина временно до силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са предимно между 23° и 28°, в София - около 22°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ.

ПО-ЕВТИН ТОК ЗА ПЕСТЕЛИВИТЕ, ПО-СКЪП ЗА ПРАХОСНИЦИТЕ И МИТО ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ - НЕРЕАЛИЗИРАНИТЕ УПРАВЛЕНСКИ ИДЕИ

 

"В момента държавата стимулира и финансира копаенето на биткойни и го субсидира за сметка на данъкоплатеца". Това заяви пред Actualno.com икономистът Владислав Панев, депутат от "Демократична България", член на бюджетната и енергийната парламентарни комисии, коментирайки държавното подпомагане заради цените на тока. "Отпадна мораториумът за домакинствата, но цените за бита продължават да са доста по-ниски от цените за индустрията и пазарните, което е ОК да ги използваш за биткойни, да си отопляваш водата на басейна и за всякакви луксозни неща, обаче не е това идеята на субсидираните цени", подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com