Новините: Най-важното за деня, 12 март

5364
Новините: Най-важното за деня, 12 март
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин.

НОВИ СЕДЕМ БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС, 23 СА ВЕЧЕ СЛУЧАИТЕ У НАС

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 лица, съобщиха от здравното министерство. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 лица. Така общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена.

КОРОНАВИРУСЪТ ОПРАЗНИ ЗАВЕДЕНИЯТА 

За последните 3-4 дни, след като у нас бе регистриран първият случай на коронавирус, заведенията са се опразнили наполовина. Спадът на клиенти е с 50%, съобщи пред в.“Марица“ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и собственик на верига ресторанти "Рафи". Той твърди, че сервитьори масово се изпращат в отпуск зарази заразата. Масово валят и откази от резервации.

РУМЕН РАДЕВ: ПОЛИТИЦИТЕ ДА НЕ СЕ ПРАВИМ НА ЛЕКАРИ И ДА НЕ ИЗПРАЩАМЕ ГРЕШНИ ПОСЛАНИЯ

„Не трябва политиците да се правим на лекари и обратното. Нека не изпращаме грешни послания. Нека да не се всява паника. Най-важното в момента е да избегнем страховете и паниката, да не прекъснем обществения живот и да предизвикаме парализа. Указанията на Националния оперативен щаб са ясни. Но държавата трябва да подпомага с всички възможни ресурси и с потенциала, който има. Обръщам се към всички сънародници – много е важна самодисциплината, максималното ограничаване на контактите и грижата за възрастните хора, защото те са най-уязвими.“ Това каза днес президентът Румен Радев в Плевен - градът с доказани два случая на заразени с коронавирус досега.

ДРАМАТИЧНО ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ПЕТРОЛА - КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА И ГАЗА В БЪЛГАРИЯ?

Драматичното развитие във всички сектори на икономиката заради коронавируса вече е ежедневие, а нивото на (икономически) стрес се покачва с часове. Един от най-интересните сектори е енергийният, а там движението на цената на основната суровина - суровият петрол, предизвиква катаклизми.

ЦЪРКВАТА ВЯРВА, ЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ ЗАРАЗИШ С КОРОНАВИРУС ОТ СВЕЩЕНИК И "ТЯЛОТО И КРЪВТА ХРИСТОВИ"

Невероятно или не, но вече има разпореждане на Софийската епархия във връзка с коронавируса. В него изглежда има противоречие що се отнася до медицинските съвети, за да предотвратим разпространението на заразата. Според документа, богослуженията няма да се прекъсват, като на всеки желаещ за причастие "с Тялото и Кръвта Христови" т.е. вино и хляб, „да не му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус”. Епархията е категорична: "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве".

ВЪЗМОЖНО Е ДА КУПИМ ОТ РУСИЯ РЕСПИРАТОРИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха разпространението на вируса COVID-19. Премиерът Борисов отбеляза мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса. „За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването“, заяви министър-председателят Борисов пред Владимир Путин. Борисов постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19.

НАД 1000 СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИТЕ НА КОРОНАВИРУСА В ИТАЛИЯ

15 131 са вече заразените с новия коронавирус в Италия. Броят на починалите от заразата пък прехвърли психологическата бариера от 1000 и вече е 1016. Както и в предишните дни продължава устойчивият ръст и в двата показателя. В сравнение с вчера новите случаи са се увеличили с 21%, а смъртността – с 23 на сто. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com