Драматично поевтиняване на петрола - какви са цените на бензина и газа в България?

10047
Драматично поевтиняване на петрола - какви са цените на бензина и газа в България?
Снимка: БГНЕС

Драматичното развитие във всички сектори на икономиката заради коронавируса вече е ежедневие, а нивото на (икономически) стрес се покачва с часове.

Един от най-интересните сектори е енергийният, а там движението на цената на основната суровина - суровият петрол, предизвиква катаклизми.

Коронавирусът отново смъкна цената на петрола, борсите също вървят негативно

Ново поевтиняване на петрола, който за кратко беше тръгнал нагоре, след обявената от САЩ 30-дневна забрана на всички пътувания от Европ...

В края на миналата седмица Русия не се съгласи да подкрепи намаление на производството заради коронавируса и отговорът на ОПЕК беше да махне всички ограничения на своето производство. Това доведе до цени от 30-35 долара за барел петрол, независимо от сорта.

Според анализ на "Кофас", потреблението на петрол в Китай вече е доста ограничено, а Международната агенция по енергетика прогнозира търсенето на петрол да се свие с приблизително 435 000 барела на ден през първата половина на 2020 година. Заради това "Кофас" прави прогноза от средна цена на барел петрол за цялата година 45 долара.

Още: "Русия обясни защо не е съгласна да намали производството на петрол"

Междувременно "Ведомости" цитира официални данни на "Газпром" за януари и те сочат драматичен спад на приходите на руската компания - 41,1%, т.е. малко над 3 млрд. долара приходи общо. Спадът на доставките е 11% т.е. доставени са 18,3 млрд. кубични метра, а данните са преди пандемията от коронавируса да удари света. От "Газпром" не направиха обстоен анализ за причините за спада.

Спот цените на европейските газови хъбове - почти 57% от дългосрочните договори на руската компания са обвързани с тях - през януари паднаха от 148 долара за 1000 куб. метра. почти един и половина пъти. На 10 март в холандския Title Transfer Facility 1000 куб. метра доставката на газ за април струва 101 долара.

Ново рекордно поевтиняване на европейския петрол Brent

Цената на суровия петрол Brent, който е считан за т.нар. европейски сорт, падна до 31,43 долара на барел в първия работен ден след неус...

Припомняме, че и "Булгаргаз" договори намаление на цената за България, като уточни, че във формулата за формиране на цената вече влизат и котировките на европейските газови хъбове. Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че става въпрос за хъбовете в Италия, Германия и Франция. Actualno.com отправи официален въпрос към "Булгаргаз" кои точно са хъбовете, но отговорът беше, че има достатъчно коментари от компанията и темата повече няма да бъде коментирана.

Цената на бензина и газа в България

Според специализирания сайт fuelo.net, средната цена на бензин А95 в страната е 2,19 лева за литър т.е. с 1 стотинка по-малко на дневна база. Най-ниско продават бензиностанциите на Марешки - 1,88 лева за литър, а най-скъпо продават "Лукойл", Shell и "Петрол" - 2,27 лева на литър. Има прогнози, че спокойно с движението на цената на петрола цената на бензина може да падне до средно 2,05 лева на литър.

Снощи, "Булгаргаз" отправи официалното си предложение към КЕВР за цена от 26,21 лева/MWh на природния газ за април (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За месец май към момента, "Булгаргаз" предвижда цена от 26 лева/MWh.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com