Новините: Най-важното за деня, 12 март

4812
Новините: Най-важното за деня, 12 март

И президентът, и главният прокурор не искат частна охрана в населените места, излязоха нови версии за трагедията в Хитрино, а България вече има своята песен, с която ще се представи на тазгодишната "Евровизия".

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния понеделник, 12 март.

И ПРЕЗИДЕНТЪТ КАТО ЦАЦАРОВ НЕ ИСКА ЧАСТНА ОХРАНА НА ОБЩИНИ

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредби, които дават възможност охраната на урбанизирани територии да се поеме от частна охранителна фирма.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров също поиска по-рано днес Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредбите за т.нар. "охраната на урбанизирана територия".

ТВЪРДЕНИЕ: НЕ ВИСОКАТА СКОРОСТ, А ЖП СТРЕЛКА Е ПРИЧИНА ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО

Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино. Това беше казано по време на нарочна пресконференция, на която собствениците на фирмата "Булмаркет ДМ" ЕООД, чиято цистерна дерайлира на гарата в селото, изнесоха нови факти от техническите експертизи на чуждестранни вещи лица.

ЕИБ И ДЪРЖАВНА КИТАЙСКА ЯДРЕНА КОМПАНИЯ С ИНТЕРЕС КЪМ "БЕЛЕНЕ"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е направила заявка да участва за осигуряване на финансирането на АЕЦ "Белене". Тепърва предстои комуникации с банковата институция. Има инвеститорски интерес и от най-голямата държавна китайска ядрена компания. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Белене.

БОРИСОВ ОПРОВЕРГА ОПАСЕНИЯТА - НЕ ПРИЗНА ВИНА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ДЕПОРТИРАНИТЕ МАКЕДОНСКИ ЕВРЕИ

Въпреки спекулациите, разбунили българското политическо пространство, че премиерът Бойко Борисов ще се извини в Скопие за депортираните в лагерите на смъртта 11 000 евреи от Тракия и Македония, това в крайна сметка не се случи. Борисов беше атакуван от редица общественици и политически лица, включително негови коалиционни партньори, че едно евентуално извинение би означавало признаване на вина, която България няма.

РАСТЕ ПРОПАСТТА МЕЖДУ НАЙ-БЕДНИТЕ И НАЙ-БОГАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата до предкризисни нива.

СГП ВНЕСЕ ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ ПЕТЪР МОСКОВ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД

Прокуратурата в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още три лица от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф" и БЦЖ.

ГЕН. АТАНАСОВ ПОСОЧИ ВРЪЗКА МЕЖДУ БОРИСОВ И ВЪРБАКОВИ

Вижте къде се корени тя.

ЕРДОГАН С ПОЗНАТА ПРОВОКАЦИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ СЪСЕДИ НА ТУРЦИЯ

Кърджали е част от душевните граници на Турция. Това обяви в реч в град Сакария пред свои поддръжници турският президент Реджеп Ердоган.

ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ СЕ РАЗБИ В НЕПАЛ, НАЙ-МАЛКО 40 СА ЗАГИНАЛИТЕ

Пътнически самолет на бангладешката компания US-Bangla се разби при опит за кацане на летището в Катманду. Самолетът е излязъл от пистата, докато е извършвал кацането. На борда му е имало 67 пасажери.

ЗЕЛЕНОГОРСКИ ОБЯСНИ - ДБГ СЕ СЪРДЯТ НА ЛУКАРСКИ И МОСКОВ ЗАРАДИ ЕНЕРГИЕН ЗАКОНОПРОЕКТ

Ние останахме във властта, защото искахме да изпълним максимална част от нашите обещания. Предишният парламент нямаше нищо общо със сегашния, заяви зам.-председателят на Движение "България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски, според когото сега ставало дума за национал-популизъм, а преди това имало реформаторски елемент.

ВИЖТЕ НОВАТА НИ ПЕСЕН ЗА "ЕВРОВИЗИЯ" (ВИДЕО)

​"Bones" e името на новата песен, която ще представя България, в "Евровизия" през тази година. Тя бе презентирана в ефира на БНТ. Песента се изпълнява от​ група "Еquinox".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com