Новините: Най-важното за деня, 13 декември

1239
Новините: Най-важното за деня, 13 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com Ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 12 декември.

ДЪЛГО ЧАКАНИЯТ СТАРТ НА ДЕЛОТО "КТБ" СЕ ПРОВАЛИ

Мегаделото "КТБ" очаквано не тръгна в Специализирания наказателен съд и беше отложено за януари месец догодина. Основната причина е нередовното призоваване на Цветан Василев. 

След заседанието председателят на специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото за КТБ Иван Гешев заяви, че Делян Пеевски не присъства сред обвиняемите, защото няма данни да е извършил престъпление.

ДЕПУТАТИТЕ ВСЕ ПАК НЕ ОСТАВИХА ХИЛЯДИ ХОРА БЕЗ ШАНС ДА СИ ВЗЕМАТ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ

Минало на ниво комисия скандално предложение на депутата от ГЕРБ Юлиян Папашимов, касаещо начислени, но неполучени заплати на над 3 хил. души, в крайна сметка падна в пленарна зала. Това стана при гласуването на новите промени в Кодекса на труда.

ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ У НАС: ВЪЗМОЖНО Е, НО ИМА ВЪПРОСИТЕЛНИ

Електронното гласуване отново е на дневен ред. След като вчера (12 декември) Централната избирателна комисия (ЦИК) и "Информационно обслужване" АД показаха симулации на дистанционно електронно гласуване, днес (13 декември) Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) представи проект за изграждане и внедряване на пилотна система за електронен вот.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ЗАКОНОВА ПРОМЯНА, КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗМЕНИ ЗНАЧИТЕЛНО ЦЕНАТА НА ТОКА

И на второ четене, подготвените промени в Закона за безопасно ползване на ядрената енергетика преминаха всички поправки, които бяха гласувани на ниво комисия. С това депутатите предпоставиха качествена промяна на енергийния пазар, която може да доведе до промяна на цената на тока.

КЕВР ЛИ НОСИ "ВИНАТА" ЗА ПОСКЪПВАНЕТО НА ВОДАТА?

Данните за средния доход в определена област се пресмятат от НСИ и КЕВР ги използва, за да пресметне "социално поносимата цена" за водата. Извършваме изчисленията според закона. Така директорът на ВиК услуги в КЕВР Ивайло Касчиев обясни готвеното масово поскъпване на водата в цяла България от Нова година – с увеличения между 3 и 20%.

НОВ РУНД В БИТКАТА МЕЖДУ КОНПИ И ИВО ПРОКОПИЕВ

Очевидно има хора, които считат, че са над закона. Това заяви Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) във връзка с проверката за собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

ВЛАСТТА ПРЕДЛАГА ЗАБРАНА ЗА ИЗНОСА НА ДЕФИЦИТНИ ЛЕКАРСТВА

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Със законопроекта се предлага регламентирането на лечението с лекарствени продукти за състрадателна употреба, въвеждането на мерки за ограничаване на износа на лекарствени продукти при необходимост, оптимизиране на дейността по провеждане на клинични изпитвания, както и намаляване на административната тежест при даряване на лекарствени продукти.

РАДЕВ Е ПОЛУЧИЛ ДОКЛАДА ЗА КОНТРАБАНДНИТЕ ЦИГАРИ В ТУРЦИЯ

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев най-накрая призна, че в доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е споменато името на "Булгартабак", чиито марки цигари се разпространяват контрабандно в Турция.

ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА "УСПОКОЯВАТ" ЗА ПО-СКЪПАТА СИНЯ ЗОНА, БИЛО САМО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

4 лева на час "синя зона" и 1 лев билет за градския транспорт са само предложения.Това заяви зам.-кметът на София по екологичните въпроси Йоана Христова във връзка с предложения за овладяване на замърсяването на въздуха в столицата, като изрично уточни, че още нещата са само на фаза "предложения".

10 ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ФАЛИТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Общинските болници са във финансов колапс, като поне десет от тях са заплашени от реален фалит до края на годината.

УЕДНАКВЯВАТ НАКАЗАНИЯТА ЗА КОРУПЦИЯ В ПУБЛИЧНИЯ И ЧАСТНИЯ СЕКТОР

Наказанията за корупционни престъпления в публичния и в частния сектор се уеднаквяват с предложения за промени в Наказателния кодекс, приети от правителството.

ИКОНОМОВ: СКИ ЗОНАТА В БАНСКО НЯМА ДА СЕ РАЗШИРЯВА

Няма да се разширява ски зоната в „Ски за Банско“, България печели от узаконяването на проекта. За пореден път сме разочаровани от отлагането вече 8-ма година на решаването на проблема с узаконяването на "Ски зона Банско". Това каза кметът на Банско Георги Икономов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com