Новините: Най-важното за деня, 14 юни

5634
Новините: Най-важното за деня, 14 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 юни.

ПАРТИИТЕ ВРЪЩАТ НАДВЗЕТИТЕ СУБСИДИИ ДО КРАЯ НА 2020 Г.

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите от държавната партийна субсидия до края на 2020 г., противен случай започва да тече лихва върху сумите. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за политическите партии. Повод за законодателната инициатива стана оповестеното от „Шоуто на Слави“ журналистическо разследване, в което има информация за допуснати нарушения при определяне на партийната субсидия за 2018 г. От показаните там документи е видно, че субсидията за този период е следвало да бъде точно 32 128 844 лв., но вместо това партиите са получили 38 684 384, което е с около 6 519 540 лв. повече. Така на практика, вместо 11 лева на действителен глас, каквато е заложената в държавния бюджет партийна субсидия, няколко партии са получили 13,23 лв.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ С МНОГО СПИРАЧКИ СРЕЩУ ЕВЕНТУАЛНА ПРИСЪДА НА НЯКОЙ ОТ ТРИМАТА ГОЛЕМИ

Главният прокурор, както и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) (бел. ред. - т.е. т.нар. трима големи в съдебната власт, в момента това са Сотир Цацаров, Лозан Панов и Георги Чолаков), да се отстраняват временно от длъжност само по Закона за съдебната власт (ЗСВ), но не и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). НПК да остане да се прилага за всички останали магистрати. Това по същество предлага изпълнителната власт със законопроекта за изменение на НПК, който законопроект обаче през преходни и заключителни разпоредби ще промени и ЗСВ.

НЯМА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА С ФИНАНСОВ РЕЗЕРВ ОТ ПОД 1 МЛН. ЛЕВА

Kакво е финансовото състояние на партиите в парламента? Този въпрос стана актуален особено след като днес, 14 юни, беше решено, че за определен период от време – от 26 май, 2016 година, спечелилите държавни субсидии партии и коалиции ще трябва да връщат част от тях, тъй като са били давани субсидии от над 11 лева на действителен глас.

КОЛКО ПАРИ ОТ СУБСИДИЯ ЩЕ ВРЪЩА РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК И КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА?

При всяко положение колегите от администрацията на партията проверяват в момента. Нямам отговор на този въпрос. Така новоизбраният евродепутат от листата на "Демократична България" Радан Кънев коментира пред Actualno.com темата с партийните субсидии и това дали се налага "Реформаторският блок" да връща надвзети суми и колко.

АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ: МЪЛЧАНИЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ ЗА ЧЕРНОБИЛ

Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение на хитовия едноименен сериал на HBO. Той даде платформа за много мнения и дори крайни позиции какво всъщност знаем за тази трагедия, кой е отговорен и дали сме загърбили възможността това да се повтори – най-вече заради властовите черти в човешкия характер, водещи до формиране на специфични режими за държавно управление.

ПРИЕ ЛИ ЦАРЕВО НАРЕДБА ЗА КЪМПИНГУВАЩИТЕ, КОЯТО ПАК ЩЕ ПАДНЕ В СЪДА?

Новата Наредба за опазване на обществения ред в Царево беше приета. Тя предвижда налагане на санкции и определя правилата, които трябва да спазват къмпингуващите. Около наредбата има остри спорове, като се има предвид, че тя е почти същата като предишната такава, която беше отменена от съда през май.

КОЙ ЩЕ ВЛАДЕЕ ГАЗТА В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ?

Огромните находища на природен газ, разположени край брега на Кипър, трябваше да създадат разполагащ с много пари държавен инвестиционен фонд за смазване на обединението на разделения остров. Вместо това газовият въпрос разединява двете страни още повече, пише Паола Тама в анализ за изданието Politico, цитиран от агенция БГНЕС.

МИНИСТЪР ТАНЕВА ЗАПОВЯДА НОВА ПРОВЕРКА НА КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ

По заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева започват проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5 годишният мониторингов период не е изтекъл.

ПРОРУСКА МАКЕДОНСКА ПАРТИЯ: КАЖЕТЕ ИСТИНАТА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА С ТАТАРСКИ ПРОИЗХОД

"Единствена Македония" гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонска страна е пълно мълчание и плахост“. Това обявиха от проруската македонска партия в съобщение, публикувано в някои македонски медии и цитирано от агенция "Фокус".

ВЪЛКА ОТНОВО ПРИБИРА ЛЪВСКИ ПАЙ ЗАРАДИ БОКЛУКА В СОФИЯ

Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, все още е значима фигура що се отнася до боклука в София. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com