Предложение с много спирачки срещу евентуална присъда на някой от "тримата големи"

2961
Предложение с много спирачки срещу евентуална присъда на някой от "тримата големи"
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор, както и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) (бел. ред. - т.е. т.нар. трима големи в съдебната власт, в момента това са Сотир Цацаров, Лозан Панов и Георги Чолаков), да се отстраняват временно от длъжност само по Закона за съдебната власт (ЗСВ), но не и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). НПК да остане да се прилага за всички останали магистрати. Това по същество предлага изпълнителната власт със законопроекта за изменение на НПК, който законопроект обаче през преходни и заключителни разпоредби ще промени и ЗСВ.

Всъщност, става въпрос за чл. 230 от ЗСВ, който правосъдният министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов иска изобщо да отпадне. В този член, текстовете гласят следното: "(1) В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България (става въпрос за умишлено престъпление от общ характер, станало възможно заради решение по служба на магистрат), когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. (2) Когато, извън случаите по ал. 1, съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер, съответната колегия на Висшия съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство".

Вместо положението да остане такова, Кирилов и колегите му от правосъдното министерство поискаха по същество следното: "Предложения до пленума на Висшия съдебен съвет за разрешение за започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу някой от "тримата големи", както и за временното им отстраняване от длъжност, могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието. Предложението се придружава от подробни писмени мотиви, разглежда се от в срок от не по-късно от 7 дни. Пленумът на ВСС дава разрешение за започване на наказателно производство с решение от не по-малко от 17 гласа. В тези случаи пленумът на Висшия съдебен съвет постановява и временно отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство. Решението може да се обжалва в тридневен срок от постановяването му пред петчленен състав на Върховния административен съд, определен на принципа на случайния избор измежду всички съдии от този съд. Решението се постановява в 7 –дневен срок от постъпване на жалбата и е окончателно".

По време на днешната среща на т.нар. широка междуведомствена група в правосъдното министерство, представителят на Камарата на следователите Мария Павлова обаче срина от критики положението с предложените законодателни промени. Тя попита дали съгласно написаното Пленума на ВСС няма да одобри старт на процедура за наказателно преследване срещу някой от т.нар. "трима големи", ако няма мнозинство. Кирилов отвърна, че всеки може да подаде сигнал срещу някой от "тримата големи" и че всъщност ставало въпрос за формиране на воля в съответния отговорен орган т.е. ВСС дали да има въобще процедура. Павлова обърна внимание и на това, че при сегашното обсъждане всъщност някои членове на широката междуведомствена група, която обсъжда законопроекта, изобщо не са получили предварително текстовете, а сега се чакат становища от тях. Тя попита Кирилов и не смята ли, че "тримата големи" трябва да се разследват от по-високопоставени магистрати, а не от Специализираната прокуратура или Софийска градска прокуратура - явно намеквайки, че е абсурд подчинени на главния прокурор да го разследват адекватно. По този въпрос отговор нямаше.

Имаше и възражение, че не е добре с промени в НПК, през "задната вратичка" т.е. преходни и заключителни разпоредби да се променя ЗСВ. А членът на съдебната колегия на ВСС Атанаска Дишева посочи, че изглежда сякаш обжалване на решение на ВСС за временно отстраняване на някой от "тримата големи" минава през само една инстанция, докато иначе дори за забележки спрямо магистрати има възможност да се обжалва пред две инстанции. Дишева посочи и, че е редно да може да се обжалва и отказ на Пленума на ВСС да стартира процедура - пред съда. "Вратата за становища е отворена“, подчерта правосъдният министър, като добави, че Дишева отказвала да види, че не било така в законопроекта, както казва.

Избират нов главен прокурор през октомври

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще проведе избор за главен прокурор на 24.10.2019 г. Това предвижда времевия ...

От Съюза на юристите пък видяха грешка в наименованието на цялата глава в НПК, която се изменя - пишело общи престъпления, но без уточнение "от общ характер". Кирилов се съгласи, че това е грешка. Освен това съюзът подкрепи Дишева, че не може да има едноинстанционно обжалване.

Точно противоположен беше тонът на подопечните на Кирилов, които в един глас обявиха, че законопроектът отговарял на очакванията на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Кирилов пък беше категоричен, че нямало друг законопроект, който да отговаря на конституционната рамка.

Следващата среща ще е на 24 юни, от 14:00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика