X
 
 

Новините: Най-важното за деня, 17 юли

2742 38
photo of Новините: Най-важното за деня, 17 юли
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешния 17 юли (сряда).

ИМА АРЕСТУВАН ЗАПОДОЗРЯН ЗА ХАКЕРСКАТА АТАКА СРЕЩУ НАП

Имаме заподозрян, той беше задържан вчера следобед. Това заяви ръководителят на "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев във връзка със скандала с източването на данни от НАП. По думите на Колев задържаният работи като служител на компания за киберсигурност т.е. "бял хакер" – тества уязвимости на различни системи. Той бил софиянец, на 20 години. Колев обясни пред Нова телевизия, че са иззети два лаптопа и стационарен компютър, на които имало данни, сочещи за съпричасност – конкретно данни от НАП.

БОРИСОВ: ХАКВАНЕТО НА НАП ОТ 20-ГОДИШЕН ПОКАЗВА, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО СТАВА ВСЕ ПО-ДОБРО

"Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро. Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата". Така премиерът Бойко Борисов коментира фактът, че 20-годишен мъж е хакерът, източил данните на 5 млн. българи от масивите на НАП.

ДОКЛАДЪТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ КАЗВА, ЧЕ БИЗНЕСЪТ И ГРАЖДАНИТЕ НИЩО НЕ ЗНАЯТ ЗА КИбЕРСИГУРНОСТТА

Увеличава се честотата, обхватът и разнообразието на кибепрестъпленията в Република България. Това гласи специалният раздел за киберсигурността в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност, отразяващ 2018 година, който става много актуален след хакерската атака срещу НАП.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ПРЕГОВОРИТЕ С VOLKSWAGEN, ПРОЦЕСЪТ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛ

България ще продължи преговорите с Volkswagen, за нас процесът не е приключил. Това каза президент Росен Плевнелиев (2012-2017) и председател на автомобилния клъстер след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Плевнелиев поясни, че автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. „През 2012 г. в автомобилостроенето в България работиха 30 компании. Те имаха оборот от 2 млрд., броят на заетите беше 9000“, посочи той. „Днес в автомобилостроенето работят над 60 000 човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбициозни да постигнем повече“, заяви Плевнелиев.

КОРУПЦИЯТА КАТО ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ - КРАДЕ СЕ ДОРИ ТАМ, КЪДЕТО НЕ Е АТРАКТИВНО

Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените поръчки и сред общинските чиновници, които отговарят за процедурите за реализация на инвестиционни обекти в имотния бранш т.е. строителство. Освен това, отличници по корупционни практики били в НАП, както и митничарите. Това пише в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 година.

ЖЕНАТА НА МАРЕШКИ ПРЕВРЪЩА ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА В ХОТЕЛ

Архитектурната дирекция към Община Варна е издала разрешение за строеж на фирмата „Варнафарма” ЕОД, представлявана от Светлана Марешка. Тя е съпруга на лидера на партия „Воля” Веселин Марешки. От решението става ясно, че част от Пощенската палата в центъра морската ни столица, която е паметник на културата, ще бъде преустроена в хотел и в обслужващ апартамент.

АРМИЯТА ВАДИ НА ТЕЗГЯХА КАЗАРМИ, СКЛАДОВЕ И ЛЕТИЩЕ ЗА ПРОДАЖБА

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и прехвърля на общини ненужните му имоти, обаче все още не обявило минималните им цени.

FACEBOOK И INSTAGRAM СЕ СРИНАХА

Социалните мрежи Facebook и Instagram се сринаха. Към 15:30 часа българско време и двете платформи отказаха. Същото важи и за мобилните версии на двата гиганта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 37 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле и по зле...гледайте и четете декларациите на престъпниците управници и се дивете...декларирали са невероятни богатства в сравнение с миналите години...как става тива с ддна мизерна държавна заплата...всичко за управляващата шайка го кма в хакнатата информация на нап....долу правителството.....
 • Анонимен 37.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Какви комисионни пари ще вземат участниците в аферата ф16 и кой са поименно лицата от власта?
  : 0 !
 • Ще има един Наритан полицай от Елин Пелин 36 Ще има един Наритан полицай от Елин Пелин преди 1 месец Профил на трол?
  Майнатави на изборите на есен вие вече погубихте хората във България 😬👈👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
 • US идиот от НАТО има честта да ви разкаже вица на деня 35 US идиот от НАТО има честта да ви разкаже вица на деня преди 1 месец Профил на трол?
  Говорят си двете дежурни в Актуално русофобни сороспии Деби и Барбара по една от опорките: - Деби, ти като по учен и интелигентен, знаеш ли нещо за израза „Майката си трака!“. – Знам, Барбара. Древните траки са вярвали в Богинята Майка. От там идва израза „Майката си трака!“
 • НАП-Leaks: Изтеглените заеми от Бойко са 35 млрд., а не 16 млрд., както е официално... На това се крепи псевдо-икономиката му... 34 НАП-Leaks: Изтеглените заеми от Бойко са 35 млрд., а не 16 млрд., както е официално... На това се крепи псевдо-икономиката му... преди 1 месец Профил на трол?
  Чудовищна новина се съдържа в една от папкита на “НАП-Leaks”. Става дума за такава, озаглавена “debt” (дълг). В екселска таблица има публикувани количествата емисии на държавни облигации в годините. От цифрите става ясно, че Бойко Борисов е изтеглил не огромните 16 милиарда лева, а още по-огромните 35 милиарда. Дори 16-те изглеждаха непоносими за икономиката, но те все пак са формално гласувани от виж още ›› парламента. За да навърти повече, Бойко използва счетоводен трик – закрива емисията малко по-рано – буквално 1 ден преди да изтече. И пуска веднага нова. Така формално това не съществува като дълг. Но реално парите са изтеглени и похарчени. Системата е фактически пирамидална – Бойко с нови заеми плаща старите, и краде част от тях. По подобен начин Гърция докара 300 милиарда евро дълг и фалира. Нас обаче няма кой да ни спасява, и като гръмне бомбата, просто ще се повтори 1996-1997 г. Фактически, тези данни показват, че България няма никакъв растеж, нито пък има икономика. Правителството тегли заеми и харчи, за да удържа положението известно време... Нещо, което всички и без това виждат. Примерът с туризма тази година е ясно видим. Но същото е навсякъде... https ://4udoslav.writeas.com/nap-leaks-izteglenite-zaemi-ot-boiko-sa-35-mlrd-a-ne-16-mlrd-kakto-e
 • От НАП: Супер мезонетът от 300 кв.м. на Цветанов, е регистриран в данъчното като гарсониера 19 кв.м. Плаща 13 лв. данък... 33 От НАП: Супер мезонетът от 300 кв.м. на Цветанов, е регистриран в данъчното като гарсониера 19 кв.м. Плаща 13 лв. данък... преди 1 месец Профил на трол?
  Супер мезонетът от 300 кв.м. на Цветанов, е регистриран в данъчната служба като гарсониера 19 кв.м. Това става ясно от изтеклите файлове от НАП. В папката “политици” ги има данните за приходи, разходи, имоти и платени данъци. Оказва се, че Цецко чисто формално е вписал имота за над 1 милион евро, като миниатюрен. И е плащал за него по 13 лв. данък на година. По принцип, декларациите се попълват от виж още ›› собственика, но той трябва да приложи нотариален акт. Ако обаче чиновниците “не погледнат” в акта, може да си остане въведеното от собственика. И да скатае данъци. От други данни за апартамента, става ясно, че в него няма нищо, което да е “луксозно изпълнение”, т.е. би повишило налога. Дори частният асансьор го няма. А дограмата се води “обикновена”. Никой не знае какво значи това, при положение, че данъчните заставят хората да вписват всяка алуминиева или PVC дограма като “луксознаа”. А дървената вече дори е по-скъпа. Реално “обикновена” дограма няма по смисъла на бирниците. За Цветанов обаче може “обикновена”. Очевидно Цецо трупа състоянието си не само с предприемчивост и изкарване на пари, а и със спестовност... https ://4udoslav.writeas.com/ot-nap-super-mezonet-t-ot-300-kv-m
 • От НАП: Бойко Борисов превежда 15 хиляди евро всеки месец към сметка в Барселона 32 От НАП: Бойко Борисов превежда 15 хиляди евро всеки месец към сметка в Барселона преди 1 месец Профил на трол?
  Изтеклите вчера файлове от данъчната служба започват лека полека да предизвикват скандали. Все още не е разровено всичко, но при бърза справка с Булстатите на по-известни фирми, започват да лъсват интересни факти. Например – премиерът Бойко Борисов превежда всеки месец сума от 15 хиляди евро на сметка в Барселона. Преводът не е конкретно от него, а от фирма, близка до собствената му фирма “ИПОН”. виж още ›› По-интересното обаче е защо се праща тази сума. Каква работа има Борисов там? До момента, за него се знае единствено, че е собственик на луксозна вила, в която живее една от основните му любовници – бивша “Мис Бикини”. Той категорично отрича да има нещо общо с нея, но собствеността, който е на тенис-клуба в Банкя, и други косвени данни, правят ясна истината. Сега този теч на информация още веднъж доказва същото. Бойко явно праща солидни срудства за месечна издръжка на момичето. Преводът присъства в НАП, защото големите прехвърляния на пари в чужбина, по закон, минават след одобрение на Българската народна банка. От там – информацията отива и в НАП по автоматичен път, за да следи за данъчни нарушения. https ://4udoslav.writeas.com/ot-nap-boiko-borisov-prevezhda-15-khiliadi-evro-vseki-mesets-k-m-smetka-v-barsel
 • От файловете на НАП: Министър с 490 хиляди лв. месечно от фирма на Домусчиев, за “консултации”... 31 От файловете на НАП: Министър с 490 хиляди лв. месечно от фирма на Домусчиев, за “консултации”... преди 1 месец Профил на трол?
  Действащ министър получава по близо половин милион лева месечно от действащ олигарх, стана ясно от изтеклите вчера файлове от НАП. Министърът е Владислав Горанов, а плащачът е неговият близък приятел, който му е осигурил и безплатен луксозен апартамент – Кирил Домусчиев. Схемата този път става чрез съпругата на Горанов, който се явява голям “анализатор и консултант”. Според хакнатите данни, всеки виж още ›› месец тя взима по 490 хиляди лева, като си плаща по 49 хиляди “плосък данък”, сочи таблицата. Парите са за “консултации”. Най-странното обаче е, че сумата идва от името на една от фирмите, обслужващи ФК “Лудогорец”. Т.е. излиза, че Горанов и съпругата му консултират Домусчиев по футболни въпроси. Явно са големи специалисти и по това. Друг интересен момент е постоянния характер на плащането. Консултантските договори обикновено носят неравномерен приход. А това прилича повече на назначаване на “твърда заплата”. Посочените суми ги няма в декларацията за конфликт на интереси на Горанов. Това също е нарушение, но е ясно защо не са там – народът би разбрал веднага, че де факто олигарх плаща на министър всеки месец. Министърът обаче няма защо да се страхува, защото НАП е под негов контрол и няма как от там данните да идат в КПКОНПИ. Пропуснал е обаче хакерите явно... https ://4udoslav.writeas.com/ot-failovete-na-nap-minist-r-s-490-khiliadi-lv
 • НАП-Leaks: Лиляна Павлова с 3,5 млн. лв. бонус за “изключително успешно Председателство” 30 НАП-Leaks: Лиляна Павлова с 3,5 млн. лв. бонус за “изключително успешно Председателство” преди 1 месец Профил на трол?
  Доскорошната евроминистърка Лиляна Павлова си е тръгнала буквално със “златен парашут” от министерството. Според изтекли вчера данни от НАП, тя е сред хората с най-високи доходи за 2018 г. В основата на това вдигане на жизнения и стандарт е “еднократен бонус”, изплатен по решение на правителството, за “изключително успешно Председателство на ЕС. Сумата е 3,8 млн. лв., като са удържани около 300 хи виж още ›› ляди данък. Така Лилето е набъбнала с 3,5 млн. Изплатени са бонуси и на други висши чиновници, но нейният хонорар е най-голям. Още преди време – като излязоха слухове, че тайно и е платено нещо подобно, тя публично отрече, но каза, че “по принцип, няма нищо лошо да се плащат големи бонуси на държавни служители, “за да се мотивират качествени хора да работят в администрацията”. Очевидно тя самата е един от най-качествените. Припомняме, след серия от резили, до които ни докара, накрая Бойко я пенсионира с огромна заплата в борда Европейската банка. Там ще взима около 150 хиляди евро месечно. Вероятно ще и стигнат, за да поддържа постигнатото до момента в личното си разрастване... https ://4udoslav.writeas.com/nap-leaks-liliana-pavlova-s-3-5-mln
 • Гербери, радвайте се, че не хакнаха данните от ЦИК... Щеше да лъсне истината, че ГЕРБ отдавна е под 4%... 29 Гербери, радвайте се, че не хакнаха данните от ЦИК... Щеше да лъсне истината, че ГЕРБ отдавна е под 4%... преди 1 месец Профил на трол?
  Герберчетата и Бойко трябва да се радват, че никой още не е хакнал данните от ЦИК. Защото щеше да изгрее истината, че ГЕРБ отдавна са под 4%, а властта им се крепи на измами и схемотехника. В България никой не познава човек, гласувал за ГЕРБ, но въпреки това те печелят всички избори. И всички знаят за Цецо. Липсва само доказателството. Ако са национално отговорни, съветвам хакерите да ударят ЦИК. виж още ›› Нека видим фалшивия характер на властта. Между другото - това би било по-малко престъпление от сега случващото се. Обсебването на властта чрез измами е вид преврат, и това е "престъпление срещу Републиката". Много по-тежко от "хакване". Така, скъпи хакери - спасете България от Бойко Борисов като покажете Истината за изборите Му... Добри Божилов, писател Автор на "Задругата"
 • Откриха каква е била хакнатата парола - "VINETU" 28 Откриха каква е била хакнатата парола - "VINETU" преди 1 месец Профил на трол?
  „Младен Маринов: Пробивът е направен от руски електронен адрес! Той разкри още, че електронният адрес, от който е направен пробивът е руски.“ Богомил Бонев: Даже и за IP адрес не говори, а за мейл, който бил руски. Демек mail.yandex.ru. Все едно ако беше gmail това доказва, че е американски.На вниманието на МВР. Ако си направиш поща на този адрес и заявиш, че мейлът е руски, ерго хакерът е руски виж още ›› и причината е F-16, е все едно да си направиш поща в gmail, outlook или yahoo и да заявиш версия, че хакерът е американец и причината е заради Турски поток. Те адреса са си го скрили. Но от такава поща са ни уведомили, че правителството е бавноразвиващо се. И не са излъгали. Иван Червенков: Паролата е: VINETU Веселина Томова: Малоумното „МВР – Мето“! Добре, че електронната поща не беше abv.bg, че щяха да арестуват Румен Петков. Източник: Afera.bg
Нагоре
Последно в Актуално