X
 
 

Плевнелиев: България продължава преговорите с Volkswagen, процесът не е приключил

3242 19
photo of Плевнелиев: България продължава преговорите с Volkswagen, процесът не е приключил
Снимка: БГНЕС
България ще продължи преговорите с Volkswagen, за нас процесът не е приключил. Това каза президент Росен Плевнелиев (2012-2017) и председател на автомобилния клъстер след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус“.

Плевнелиев поясни, че автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. „През 2012 г. в автомобилостроенето в България работиха 30 компании. Те имаха оборот от 2 млрд., броят на заетите беше 9000“, посочи той. „Днес в автомобилостроенето работят над 60 000 човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбициозни да постигнем повече“, заяви Плевнелиев.

„По-важното от срещата днес - по казуса за Volkswagen. Дотук България постигна огромен успех. Ние дойдохме да благодарим за всичко, което правителството направи. Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции. Това, че сме на финала със страна като Турция, е огромен успех за България“, отбеляза Плевнелиев.

„Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на Volkswagen и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави. Постигнахме много, това, че сме на финала и победихме държави като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия е огромен успех. Продължаваме да бъдем активни и да работим заедно - достойно и на всички фронтове“, добави бившият президент.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че Volkswagen окончателно е избрал Турция като мястото, където да построи новия си завод. Това съобщи специализираното германско списание Automobilwoche, цитирано от Reuters.

България изгуби битката с Турция за завода на Volkswagen?

Volkswagen окончателно избра Турция като мястото, където да построи новия си завод, съобщи специализираното германско списание Automobi...

Надзорният съвет на автомобилния концерн е взел решение фабриката за 1.3 млрд. евро да бъде изградена близо до индустриалния център на южната ни съседка - Измир.

По-добрите условия, предложени от турската страна, са натежали при финалния избор за местоположение на новата фабрика. Сред тях са голяма финансова подкрепа (говори се за 100 млн. евро) и безплатен терен. За избора на южната ни съседка е помогнала и подкрепата на Катар, който държи 17% от акциите в концерна.

България има амбицията да развива нови индустриални зони в следващите 2-3 години, заяви и вицепремиерът Томислав Дончев след срещата. „България има съществуващи индустриални зони, които се развиват изключително добре. България има амбицията да развива нови индустриални площи, следващите 2-3 години“, поясни той.

Според Дончев комплексът мерки, който е необходим, за да се развива страната в автомобилостроенето, не се планира, а се прави към момента. По думите му се предвиждат и законови облекчения за създаване на нови индустриални зони. „Както и амбицията в следващите години да отделяме по няколко милиарда годишно в сферата на научните дейности и иновации. Това ще е от изключително значение за българската индустрия“, отбеляза Томислав Дончев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ано 10 Ано преди 1 месец Профил на трол?
  Йовчев е колошар: милицинеро-социалист и няма думата! Той е за затвора след като би хората пред парламента!
 • Боби 9 Боби преди 1 месец Профил на трол?
  Абе другарю Йовчев, защо не си купиш за 5 стотинки барут и да се гръмнеш?! Или си се загрижил за електронното гласуване? Ами нали ако го въведат, всички партий: БСП. ДПС, ГЕРБ, Воля и прочие, ще изчезнат в небитието, къето отдавна им е мястото и това ще ти закрият и беблеотикарскипт инстут, пълен с милицинери-социалисти като теб недонсоенто същество, което би хората пред парламента! БОЖ САПСИ БЪЛГ виж още ›› АРИЯ И Й ПОДАРИ ЕЛЕЛКТРОННО ГЛАСУВАНЕ! АЛИЛУЯ! АМИН!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Е го на наш Поро Рошко. Скокна на хоризонта. Още един от кандидатите за ГОРЕЩАта ЛИНИЯ НА ТЕЛ 112, член на кръжока Искам всичко да знам.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ТРОЛлллл!
  : 2 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  8.1 няма нужда да казваш,че си трол - ние се сещаме и сами
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Щом тоа карък се обади значи всичко е прикючило!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Румен ГрипеноФ ли имаш в предвид? Той лично се срещна с ШЕФА на VW.
  : 4 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Усмихнатото човече пак изкочи от кутията със злокобното си излъчване!
 • Роско и Монито 6.1 Роско и Монито преди 1 месец Профил на трол?
  Всъщност преговаряме за модерен завеод за киберстрапони, но лъжем Вожда за да го изненадаме приятно !
  : 6 !
 • Днес ще е слънчево,с леки привалявания,так там ще валят градушки и от време на време ще има гръмотевици.... 5 Днес ще е слънчево,с леки привалявания,так там ще валят градушки и от време на време ще има гръмотевици.... преди 1 месец Профил на трол?
  Volkswagen ....Альоуууу....смешникааа...глей си синоптичката и не се бутай при мъжете!!!
 • кукличка 5.1 кукличка преди 1 месец Профил на трол?
  Що така се ебавате с Десито ЕБАнова?
  : 5 !
 • Днес ще е слънчево,с леки привалявания,так там ще валят градушки и от време на време ще има гръмотевици.... 4 Днес ще е слънчево,с леки привалявания,так там ще валят градушки и от време на време ще има гръмотевици.... преди 1 месец Профил на трол?
  Volkswagen ....Альоуууу....смешникааа...глей си синоптичката и не се бутай при мъжете!!!
 • Днес ще е слънчево,с леки привалявания,так там ще валят градушки и от време на време ще има гръмотевици.... 3 Днес ще е слънчево,с леки привалявания,так там ще валят градушки и от време на време ще има гръмотевици.... преди 1 месец Профил на трол?
  Volkswagen ....Альоуууу....смешникааа...глей си синоптичката и не се бутай при мъжете!!!
 • И магаре да бях посочил пак щяха да го изберат!!! 2 И магаре да бях посочил пак щяха да го изберат!!! преди 1 месец Профил на трол?
  Яяя...Путьо...тоя па смешник от къде изкочи?
 • парен каша духа 2.1 парен каша духа преди 1 месец Профил на трол?
  Представяте ли си г-жа YES и тоя Плювналиев да са в сегашното управление....ЖАЛНА НИ МАЙКА....все със сваленим гащи щяхме да ходим из ЕВРОПАТА!!!!
  : 7 !
 • горкичкия 2.2 горкичкия преди 1 месец Профил на трол?
  Жена му пак го е изгонила от вкъщи...
  : 6 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  След като РадеФ се срещна с президента на VW, обясни му за "корупцията" и нещата приключиха. Имаме си президент злобар!
  : 3 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , откъде изкочи този м*зерник смр*д**в ? Както и за всичко лъже. А , каква се оказа Програмата 2020 ? П*Д*ЛЩИНА , ДЖЕНДЪРСТВО И ВРАЖДЕБНИ МИГРАНТИ. Тоя много дрънкаше за тази Програма и може би единствените ползи за Р.България от ес и Запада. Една свръхбогата група на борисов бойко и от там започват САМО ВРЕДИТЕ И ЗАПЛАХИТЕ.
Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...