Новините: Най-важното за деня, 18 юли

1186
Новините: Най-важното за деня, 18 юли
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

България отбеляза 180 години от рождението на Васил Левски, Румен Радев сезира КС за СЕТА, а Инспекторатът към ВСС реши, че няма нищо нередно в "ЦУМгейт". 

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 18 юли.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ - 180 г. БЕЗСМЪРТИЕ И НЕДОСТИЖИМОСТ

С тържествена церемония пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София бяха отбелязани 180 години от рождението на Апостола. Чествания имаше и в много населени места на страната.

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕЗИРА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ СЕТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ИНСПЕКТОРАТЪТ КЪМ ВСС РЕШИ: НЯМА НИЩО НЕРЕДНО В "ЦУМГЕЙТ"

Няма установени нередности или смущаващи обстоятелства в срещата между главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като „ЦУМгейт”.

Това установи Инспекторатът към ВСС като прекрати проверката за скандала от преди няколко месеца. Инспекторатът трябваше да прецени дали с действията си Сотир Цацаров е накърнил престижа на третата власт или е нарушил норми от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

ПОЛИЦАИТЕ НА ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Полицаи се събраха на пореден протест пред столичния храм "Свети Седмочисленици", за да настояват за по-високи заплати – поне с 15% до края на годината, както и за изцяло нов закон за МВР.

ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ АТЕНТАТА В БУРГАС СА ПОИСКАЛИ "ХИЗБУЛА" ДА БЪДЕ СТРАНА ПО ДЕЛОТО

Пострадалите при атентата на бургаското летище, извършен точно преди пет години, са поискали военното крило на ливанската групировка "Хизбула" да бъде страна по делото. Новината съобщи ръководителят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

Той уточни, че по искането - крилото на "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото, все още не се е произнесъл съдия - докладчикът, но това трябва да стане до 20 септември, когато ще бъде направен пореден опит делото да започне по същество.

ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ И ПИРАТСКИТЕ СТОКИ СТРУВАТ НА ЕС ОКОЛО €14.5 МЛРД. ГОДИШНО

Производството на фалшиви стоки е във възход. Макар все още да е смятано за външен феномен, производството на фалшифицирани стоки се увеличава и в страните от ЕС

ЦАЦАРОВ: ТРЯБВА ИЛИ НЕ, ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА ЩЕ БЪДЕ ПРИЗОВА КАТО СВИДЕТЕЛ

Въпросът не е дали трябва, или не - Деница Златева ще бъде призована като свидетел”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС.

ПОЛИЦИЯТА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ НА ЗАВЕДЕНИЯТА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

От днес полицията започва проверки на питейните и увеселителни заведения в малките населени места на страната, съобщи МВР. Акцията е по разпореждане на главния секретар на ведомството Младен Маринов.

МОСКОВСКИ: ЩЕ РАБОТИМ ЗА 5G СВЪРЗАНОСТ

България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за най-новото поколение телекомуникационна свързаност 5G. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на неформален Съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз.

Форумът се провежда днес в Талин, Естония. Министрите подписаха и съвместна декларация под мотото "Осигуряване на 5G успех за Европа".

"ЛЕВСКИ" С НОВА БОМБА, ВЗИМА БИВШ ИГРАЧ НА МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

"Левски" е на път да привлече бившия футболист на Манчестър Юнайтед и Нюкасъл Габриел Обертан. Според информацията преговорите между ръководството на сините и френското крило текат усилено и се очаква да приключат до три дни.

В УКРАЙНА ПРОВЪЗГЛАСИХА РЕПУБЛИКА МАЛОРУСИЯ

Представители на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) обявиха във вторник създаването на Република Малорусия. Административния акт по обявяването на новата държава е прочетен в Донецк от заместник министър-председателя на ДНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com