Новините: Най-важното за деня, 2 ноември

10093
Новините: Най-важното за деня, 2 ноември
Снимка: БГНЕС

Спонтанен пенсионерски протест, нови проверки за шум на Валери Симеонов и скандален урок за исляма в учебник. Редакционният екип на Actualno.com избра за Вас тези и други акценти от най-важните събития за 2 ноември във вечерния информационен бюлетин.

ВЕЧЕ МОЖЕМ ДА ХАРЧИМ ВТОРАТА СИ ПЕНСИЯ И ПРЕДИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ

При желание, вече ще имаме право на втора пенсия за старост 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. Досега нямаше достъп до втората пенсия преди придобиване на право за пенсиониране.

ПЕНСИОНЕРИ ИЗЛЯЗОХА СПОНТАННО ПРЕД НС, ГОТВЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ

Пенсионери излязоха на спонтанен на протест пред Народното събрание и поискаха по-високи пенсии и по-достойни условия за живот.

ИСПАНИЯ ПОИСКА ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ НА ПУЧДЕМОН

Испанският прокурор поиска европейска заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон след като днес той отказа да се яви пред съда. Малко по-късно съдът реши осем от членовете на каталунското правителство да бъдат задържани, докато тече разследването за събитията в Каталуния.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЩЕ ЩУРМУВА С ПРОВЕРКИ ЗА ШУМ И ЗИМНИТЕ КУРОРТИ

След масовите му акции по Черноморието през лятото, вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че сега под прицела на проверките за шум ще попаднат и зимните курорти.

"ЗЕЛЕНИТЕ" АЛАРМИРАТ: ДОБИВЪТ НА ГАЗ В ДОБРУДЖА МОЖЕ ДА ЗАМЪРСИ ВОДАТА

ПП "Зелените" е внесла отрицателно становище в Община Генерал Тошево срещу планирания добив на неконвенционален газ. Това съобщиха те на пресконференция днес (2 ноември).

ТРАНСПОРТНИТЕ ФИРМИ НЕ МОГАТ ДА КОНТРОЛИРАТ АКТОВЕТЕ НА ШОФЬОРИТЕ СИ

Не можем, а и не само ние, всички транспортни фирми не могат да контролират тахографските шайби на шофьорите. Това важи и за глобите на шофьорите. Не знаем дали са глобявани за пътни нарушения, заявиха от фирмите.

УРОК ЗА ИСЛЯМА В УЧЕБНИК: ЖЕНАТА Е ПО-ДОЛУ ОТ МЪЖА, ТОЙ МОЖЕ ДА Я БИЕ

От няколко дни в общественото пространство се води спор заради урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за 6 клас. Причината е, чеса използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може и да я бие.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: БИЗНЕСЪТ ЩЕ ИЗДЪРЖА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР

Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, според които Комисията за финансов надзор (КФН) ще се финансира само от такси от бизнеса, като ще отпадне субсидията от бюджета.

КАЛПАВИ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ НЯМА ДА УЧАСТВАТ В ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ - ДАЛИ?

При над 50% некачествена работа, фирмата, която го е извършила, влиза в черен списък и не може да участва в обществени поръчки - така е по закон. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

И ЗАМ.-МИНИСТЪР ВИДЯ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ТЕНДЕНЦИОЗНОСТ ЗА ОСТАВКАТА НА НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

Тези 300 хил. лв. представляват по-малко от 5% от този вид консумативи купени от ВМА. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

РАДАН КЪНЕВ: СЛОЖЕНИ СА ОСНОВИТЕ НА ЕДНО МНОГО СЕРИОЗНО ОБЕДИНЕНИЕ

Сложени са основите на едно много сериозно обединение, надявам се че ще бъдат положени и писмено. Това заяви бившият лидер на ДСБ и Нова Република Радан Кънев.

БАРИЕРИ И КАШПИ ЩЕ "ОХРАНЯТВАТ" ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НИ НА ЕС

Освен допълнителните камери около НДК, ще бъдат поставени кашпи и бариера, които да пречат на своеволното влизане около Двореца. Това е заложено в изготвен от Столичната община проект за обезопасяването на града.

БЮДЖЕТЪТ ЗА ДОГОДИНА МИНА ПРЕЗ РЕСОРНА КОМИСИЯ

Още една стъпка към приемането на Бюджет 2018 беше преодоляна. Бюджетите на ДОО и Здравната каса също бяха одобрени от ресорните комисии на първо четене. При този на Касата обаче се получи сериозен спор, тъй като лекари и депутати възроптаха срещу мораториума за финансиране на нови лекарства и медицински дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com