Новините: Най-важното за деня, 20 август

6011
Новините: Най-важното за деня, 20 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 август.

И БЪЛГАРСКИ КОМПАНИИ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ АЕЦ "БЕЛЕНЕ", СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЪЩО ИСКА ДЯЛ

Три български юридически лица, две от които представляват консорциуми, са заявили желание да участват в проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от пресконференция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Като самостоятелна компания Петкова посочи "ИПК и УП" ЕООД, а регистрираните в България консорциуми са два - "Електроцентрала Белене" и "АЕЦ Белене". "Росатом", чрез дъщерната си компания "Атоменергопром", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация също са сред желаещите да станат стратегически инвеститор, като общо заявленията са 7. Седмото е на регистрирана в Германия компания - "Бектрон Лиаз - Техническо инженерство".

ИМАЛО ЛИ Е НЕОТЧЕТЕН ВНОС НА РАДИОАКТИВЕН БОКЛУК В БЪЛГАРИЯ?

За случай на засечена радиация в отпадъци, внасяни в страната ни през пристанище "Варна – Запад" сигнализира потребител в социалните мрежи. Потребителят твърди, че "отпадъците са от Италия, които се внасят с кораби, имат договор за изгарянето им в един от заводите в Девня като гориво... Нооо, отдавна се знае, че пристигат често с нарушена опаковка, течащи, вонящи, а и до онзи ден, може би и преди това, с опасно съдържание". Всъщност става въпрос за жена, която разказва, че мъжът ѝ работи като докер и той е установил радиоактивността с гайгеров брояч. Жената добавя, че всички от смяната са наясно, но си мълчат, защото ги е страх за работата им.

ЕКСПЕРТИ: УБИЙСТВОТО В СОТИРЯ Е МОЖЕЛО ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕНО

"Проблемът е, че всички извършители са имали много сериозно криминално досие преди това. Лежали са в затвора, спомнете си Нови Искър." Това каза професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, в коментар за тежкото убийство на дете в с. Сотиря и откритите трупове в с. Негован.

ЧЕТИРИ СТАНЦИИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА РАДИОАКТИВНОСТТА В РУСИЯ НЕ РАБОТЯТ СЛЕД ВЗРИВА В АРХАНГЕЛСК

Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, установени, за да следят нивото на радиация, са преустановили предаването на данни три дни след инцидента на Северодвинск, Архангелска област. На 8 август там избухна взрив на полигон, по време на изпитания, свързани с радиоизотопен източник в състава на ракета. Два по-късно, на 10 август възникнаха трудности в работата на станциите в Дубна и Киров, съобщи Коммерсант.

ПРЕДЛАГАТ НУЛЕВО ДДС ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И СУРОВО МЛЯКО

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви за “Труд” ресорният министър Десислава Танева. Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в Европейския съюз

ГЕШЕВ ТАКА И НЕ ЖЕЛАЕ ДА КАЖЕ КАКВО ИМА ЖЕНА МУ И КАК СЕ Е СДОБИЛА С НЕГО

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев така и не желае да освети изцяло какво точно е имуществото на жената, с която съжителства - Детелина Ханчева. Той не хвърля достатъчно светлина и в декларацията си пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Документът е сред необходимите за участието на Гешев в процедурата по избор на следващия главен прокурор, а с него той не нарушава закона, но и не се отваря към гражданите, както пише за прокуратурата в концепцията си.

ИТАЛИАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПАДНА, ПРЕМИЕРЪТ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка. До управленската криза се стигна, след като лидерът на партия "Лига" и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че слага край на коалицията с антисистемното движение "Пет звезди", с което на практика оттегли подкрепата си за кабинета "Конте".

ДЖИХАДИСТИТЕ СЕ ИЗТЕГЛИХА ОТ КЛЮЧОВ РАЙОН В СИРИЯ, ИДВА ЛИ ПОВРАТНА ТОЧКА ВЪВ ВОЙНАТА

Джихадистите се изтеглиха от ключов район в северозападната част на Сирия, след като силите на президента Башар Асад започнаха масирана офанзива срещу провинция Идлиб, съобщава Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от AFP. Бойците срещу режима в Дамаск се изтеглиха от град Хан Шейхун и района и се отправиха на юг през последното денонощие, съобщават очевидци.

ХИЛЯДИ НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ ЗАЛЯХА ГЪРЦИЯ

Истинска инвазия на нелегални мигранти отбелязват през това лято в Гърция. Близо 6000 души са арестувани само през месец юли за нелегално влизане или напускане на територията на страната, пише Дарик.

НОВО ПРОУЧВАНЕ НА ПЛАНЕТА, ПОДОБНА НА ЗЕМЯТА

Директни наблюдения от космически телескоп на НАСА дадоха възможност на учени за пръв път да видят повърхността на подобна на Земята планета в съседна слънчева система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com