Новините: Най-важното за деня, 20 юли

1785
Новините: Най-важното за деня, 20 юли
Снимка: БГНЕС

Честваме Илинден, прокуратурата обяви КТБ за най-голямата финансова измама в историята, клас "Прослужено време" все пак ще остане, а министър Лиляна Павлова бе на разпит в следствието по скандала с НДК.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 20 юли.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ФИНАНСИРАЛ С ПО 100 ХИЛ. ЛЕВА МЕСЕЦ БАРЕКОВ

След като публикува обвинителния акт за делото КТБ от 12 000 страници, Специализираната прокуратура предостави на медиите около 150 страници с данни по делото КТБ. В дългата справка има събрани исторически документи, таблици с данни и различни справки. Политическият проект на Николай Бареков заема сериозно място в изложението на прокуратурата. Оказва се, че партията „България без цензура“ е финансирана от банкера. В обвинението е посочено доказателство – документ с печат на РЗС (партията на Яне Янев), от който става ясно, че месечните финансирания към Бареков са нараснали от 50 на 100 000 лв. през октомври 2013 г.

ПРОКУРОРЪТ ПО ДЕЛОТО "КТБ": ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ПРИСВОЕНИ 2,5 МЛРД. ЛВ.

Предметът на това разследване са не 205 млн. лева касова липса, както повторяха медиите, а 2,5 млрд. лева кредити, които според нас са присвоени, както и престъпления по служба от длъжностни лица от БНБ. Това заяви водещият прокурор по мегаделото Иван Гешев. 

"Поискахме преди три години екстрадицията на Цветан Василев и искам да кажа, че за пръв път в правната история на българското правосъдие някоя страна в процедура по екстрадиция не отговаря по никакъв начин на нищо на прокуратурата". Така Гешев отговори на изричен въпрос на Actualno.com какво се случва с главния обвиняем по мегаделото.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ПРИЗНА, ЧЕ Е СГРЕШИЛ ЗА КЛАС "ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ"

Аз лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвика моето лично мнение. Преценям, че беше грешка това изказване, за да се влиза в този обяснителен режим.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет след срещата на синдикатите с министър-председателя Бойко Борисов по темата с клас "Прослужено време", за чиято отмяна се обяви лично Симеонов.

ПАВЛОВА СЛЕД РАЗПИТА В ПРОКУРАТУРАТА: НИЩО НОВО И НИЩО РАЗЛИЧНО, БЛАГОДАРЯ

Министърът за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова даде показания пред следствието в качеството си на свидетел по скандала с НДК.

"Дадох показания, такива каквито са моите мотиви и аргументи, които изложих пред Анкетната комисия. Нищо ново и нищо различно. Благодаря!", заяви Павлова след разпита пред държавното обвинение, цитирана от БНТ.

ЗАХАРИЕВА ЗА ДОГОВОРА С МАКЕДОНИЯ: ИМАМЕ ОБЩА ИСТОРИЯ, ЩЕ Я ЧЕСТВАМЕ ЗАЕДНО

Някои изказвания бяха абсурдни. Така външният ни министър Екатерина Захариева коментира темата с признаването на македонския език и македонския народ в Договора за добросъседство с Македония. Нямаме намерение да водим никакви преговори повече по договора. Разбира се, че няма да пренебрегнем историята си – имаме обща история, ще я честваме заедно, добави Екатерина Захариева в ефира на bTV.

КРАЙ СЛЪНЧЕВ БРЯГ БИВШ ВОЕНЕН СТРЕЛЯ ПО АНГЛИЙСКИ ТУРИСТИ

Бивш военен стреля по английски туристи край курорта „Слънчев бряг”, единият е ранен, съобщават от МВР.

Възникнал спор, който прераснал в сбиване. В този момент бившият военен успя да се добере до автомобила си и извадил законно притежавания си пистолет, като стрелял два пъти във въздуха, а после прострелял единия от туристите в крака.

АНГЕЛКОВА: ОТКРИХМЕ НАРУШЕНИЯ НА ПЛАЖОВЕТЕ ОКОЛО РУСАЛКА

Министърът на туризма Николина Ангелкова предприе днес проверка на плажове по Северното Черноморие, съобщиха от ведомството. При инспекцията на шест плажа в района на Русалка, извършена от екипи проверяващи заедно с представители на МВР, са констатирани редица нарушения.

АДВОКАТЪТ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: ИСКА ДА СЕ ПРИБЕРЕ, НО НЕ ОЧАКВА СПРАВЕДЛИВ ПРОЦЕС

Цветан Василев иска да се прибере в България и да се защитава в съда. Проблемът е, че не очакваме справедлив процес. Това заяви Константин Симеонов, адвокатът на банкера. Днес беше публикуван огромният обвинителен акт срещу Цветан Василев, негови служители и одитори. Той е дълъг 12 хил. страници.

ЗАРАДИ ПРОВАЛЕН КВОРУМ ВСС НЯМА ДА ИМА СТАНОВИЩЕ ПО СЪДЕБНИЯ ЗАКОН

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да вземе решение дали изобщо да изрази становище по последните предложени промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), след като кворумът падна преди решаващото гласуване. Калин Калпакчиев и Соня Найденова бяха внесли предложение за изразяване на становище по проекта на група депутати, въпреки че той не е бил изпратен до съвета.

В АСЕНОВГРАД ЩЕ ИМА ПОЛИЦЕЙСКА ПРИМНА, НЕ УЧАСТЪК, КАКТО ТВЪРДЕШЕ СИМЕОНОВ

В ромския квартал в Асеновград ще бъде изградена полицейска приемна, а не полицейски участък, както твърдеше по-рано вицепремиерът Валери Симеонов. Това стана ясно днес на извънредно заседания на общинските съветници в Асеновград. Петима полицаи през деня и двама през нощта ще дежурят в 24-часов режим в ромския квартал "Лозница", след като бъде изградена полицейска приемна там.

ГЕРМАНИЯ КЪМ СВОИТЕ ГРАЖДАНИ: НЕ МОЖЕМ ДА ГАРАНТИРАМЕ СИГУРНОСТТА ВИ, АКО ОТИДЕТЕ В ТУРЦИЯ

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди, че не може да гарантира сигурността на съгражданите си при масовите арести и влошаване на двустранните отнощения. Той обеща и реформа на връзките между двете страни и не изключи възможността за намаляване на инвестициите в Турция.

ЛОНДОН ЗАПЛАШИ, ЧЕ БЕЗ ЯДРЕНА СДЕЛКА ЩЕ ВРЪЩА РАДИОАКТИВНИТЕ ОТПАДЪЦИ НА ЕС

Великобритания предупреди Eвропейският съюз (ЕС), че ще започне да връща радиоактивните отпадъци обратно в страните им на произход, ако по време на преговорите за Brexit не се стигне до споразумение за ядрената регулация.

В ход, който в Брюксел считат за тънко прикрита заплаха, британските власти изразиха позицията си, че „ще връщат радиоактивните отпадъци към страните им на произход“, ако преговорите се провалят, пише в. The Guardian.

ВОКАЛИСТЪТ НА LINKIN PARK ЧЪСТЪР БЕНИНГТЪН СЕ САМОУБИ

Вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън се е самоубил, съобщи TMZ. Бенингтън е бил открит мъртъв в дома си. За сега информацията не е потвърдена официално. Бенингтън има шест деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com