Новините: Най-важното за деня, 26 февруари

5306
Новините: Най-важното за деня, 26 февруари
Снимка: Getty Images

Редакционният екип представя най-важните новини за изминалия ден, 26 февруари, събота.

НА ЖИВО: ТРЕТИ ДЕН ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

За трети пореден ден Actualno.com ви представя всичко най-важно и актуално около военните действия в Украйна.

ПЪРВИТЕ ЕВАКУИРАНИ БЪЛГАРИ ОТ УКРАЙНА ПРИСТИГНАХА В СТРАНАТА

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха в страната. Те преминаха паспортен контрол на ГКПП „Дуранкулак”. От МВнР посочиха, че в автобуса, който е тръгнал от Одеса, пътуват общо 60 души, сред които има и украински граждани.

ВЛАСТИТЕ СЪЗДАДОХА ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта, който се намира на следния адрес: #BGforUkraine, е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност.

РУСИЯ ЗАТВОРИ НЕБЕТО СИ ЗА САМОЛЕТИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Русия ограничава полетите на авиокомпании от България, Полша и Чехия заради неприятелските решения на техните авиационни власти. Мярката влиза в сила незабавно, включително за транзитни полети през въздушното пространство на страната, съобщи "Ройтерс", цитирайки пресслужбата на Федералната агенция за въздушен транспорт. Това е отговор на подобни ограничения, въведени от трите страни вчера.

БОМБАРДИРОВКИ И В КИЕВ, ЦИВИЛНИ СЕ ОТБРАНЯВАТ С КОКТЕЙЛИ "МОЛОТОВ"

Втора тежка нощ очакват жителите на украинската столица Киев. Стотици свидетелски разкази от сърцето на страната обикалят целия свят, а социалните мрежи преливат от видеа и снимки, запечатващи случващото се на място. Повече от денонощие Киев е под руска обсада, а ракети хвърчат във въздуха. Ранени са десетки, сред които и деца. След вчерашния призив на властите, цивилни вече използват коктейли "Молотов" за самоотбрана.

САЩ ПРЕДЛОЖИХА ЕВАКУАЦИЯ НА УКРАИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСКИ

САЩ са предложили на украинския президент Владимир Зеленски помощ за евакуацията му от Киев на по-безопасно място, но той е отказал, съобщава "Вашингтон пост". От кабинета на президента потвърдиха, че той остава в столицата и лично ръководи нейната защита. Самият Зеленски обяви преди няколко часа, че е в Киев и публикува снимка със своите сътрудници пред сградата на президентството.

РУСИЯ ЦЕНЗУРИРА МЕДИИ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ В СТРАНАТА

Руският медиен регулатор Роскомнадзор разпореди на медиите да изтрият новини и репортажи, използващи думите „нападение“, "инвазия" или "обявяване на война", за да опишат масовото, непровокирано военно нахлуване на Русия в съседна Украйна.

УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ВРАГЪТ НЕ МОЖА ДА ВЗЕМЕ НАДМОЩИЕ, ОСУЕТИХМЕ ПЛАНОВЕТЕ НА РУСНАЦИТЕ (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски отправи ново видеообръщение, в което заяви, че във всеки град руските сили получават твърд отпор, предаде агенция Укринформ, цитирана от БТА. „Във всеки наш град окупаторите получават твърд отпор. Уман, Одеса, Херсон, Николаев, Донбас, Харков, Суми, Чернигов, Киев - навсякъде, където врагът убива нашите граждани. Въоръжените сили правят всичко по силите си, за да спрат и унищожат окупаторите”, заяви украинският президент.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ИЗКЛЮЧЕНА РУСИЯ ОТ СИСТЕМАТА SWIFT? ВЪПРОСИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ОТГОВОРИТЕ

Продължава преговорният процес относно процедурата по изключване на Русия от системата SWIFT. Подготовката за извеждането ѝ от международната банкова система е започнало, съобщават украинските информационни агенции, цитирайки външният министър Дмитрий Кулеба. Сигналите от различните страни обаче са противоречиви.

САЩ ОТПУСНАХА 350 МИЛИОНА ДОЛАРА ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА

САЩ предоставят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 350 милиона долара за борба с руската инвазия. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен. „Този пакет ще включва допълнителна смъртоносна отбранителна помощ, за да помогне на Украйна да се справи с бронираните, въздушните и други заплахи, пред които е изправена“, се казва в изявлението на държавния секретар, цитирано от Франс прес.

КАК ЗАПАДНИТЕ САНКЦИИ ЩЕ ПРИТИСНАТ РУСКАТА ИКОНОМИКА?

Новият пакет от санкции на ЕС ще позволи на големите руски банки да избягват замразяването на активи и ограниченията за плащанията в евро. Руската икономика е готова да почувства удара от западните санкции, които ще блокират най-големите руски банки и компании, заложили на щатски долари и британски лири. И все пак, макар Западът да засили натиска след нахлуването на Русия в Украйна, ограничение има: това е прагът на болка за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 27 май 2024 г.

Мощна буря събори дървета в Пазарджик

Цветлин Йовчев за записите на ПП: Вероятно е незаконно подслушване

Севлиево – градът на големите имена (ВИДЕО)

Харчили сме средно 717 лв. при пътуване в чужбина през първото тримесечие

"Граждани срещу мафията": Зелено движение срещу завода на Вълка във Върбовка

Времето утре - 28 май 2024 г.

Почина главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев

Според съда главният прокурор не дължи отговори за влиянието на Нотариуса в системата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com