Новините: Най-важното за деня, 27 ноември

7762
Новините: Най-важното за деня, 27 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 ноември.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НОВИЯ БЮДЖЕТ НА НЗОК И КУП ВАЖНИ ПРОМЕНИ

След повече от осем часа дебати парламентът прие на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

НИНОВА: ЩЕ ДАДЕМ БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

„БСП за България“ внася Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. в Конституционния съд. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова по време на от дебатите по закона за парите за здраве за догодина на второ четене. Нинова се аргументира с многото текстове в преходните и заключителните разпоредби, с които се правят значителни промени в сферата на здравеопазването и се изменят цели 18 други закона.

РАДЕВ СЕЗИРА КС ЗАРАДИ ЗАКОНА ЗА КОРПОРАТИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

САГАТА "ПИРИН" - МОЖЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД ЗАКОНА ЗАРАДИ СКИ ЗОНА БАНСКО?

Ако прокуратурата е открила нарушения от страна на „Юлен“ АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", защото, според еколозите, концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на парка и интересите на обществото, то трябва да започне разследване за нарушение на чл. 278в от Наказателния кодекс.

ЩЕ ОСТАНАТ ЛИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ СЛЕД 1 СЕПТЕМВРИ 2019 Г. БЕЗ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ?

От 1 септември 2019 година хората с увреждания остават без помощ по Закона за личната помощ. За това алармира омбудсманът Мая Манолова, след като парламентарната социална комисия гласува на второ четене проектозакона, който екипът на Манолова разработи, а БСП внесе в парламента.

IТ СЕКТОРЪТ СИ ПРАВИ СМЕТКА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ НОСТАЛГИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали в България, други 21% се колебаят. Над половината от сънародничите ни в чужбина може да се завърнат в България и IT индустрията се оказва основната притегателна сила. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 наши сънародници в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че виждат възможности за развитие в България, съобщиха от БАСКОМ при представянето на данните на нарочна пресконференция.

ЯРА БУБНОВА ЗА СКАНДАЛА С ОДА ЖОН: КОЛЕЖКАТА ОТ ПИК НИ КАЗА: "ТРЯБВАШЕ ДА СТЕ ЗАПАЗИЛИ МАСА ЗА МЕН"

Събитието-коктейл „Вечеря Натюрморт“, организирано в Националната художествена галерия от българската художничка Михаела Дановска, известна с артистичния си псевдоним Ода Жон, предизвика много сериозна „буря“ - както във вечния съдник Facebook, така и в доста медии начело със свързваното с Делян Пеевски електронно издание „ПИК“, чийто собственик е Недялко Недялков, син на поета Недялко Йорданов.

ЕВРОСТАТ: ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С НЕОЧАКВАНИ РАЗХОДИ

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година. Това показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г.

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ МОГАТ ДА СПРАТ ИЗЦЯЛО ИКОНОМИЧЕСКИЯ НИ РАСТЕЖ

Рисковете, причинени от явления, свързани с изменението на климата, могат да доведат до загуба на човешки живот или да причинят значителни щети, засягащи икономическия растеж и просперитета както на национално, така и на трансгранично равнище. Това е едно от основните заключения в проекта на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и Плана за действие на България, разработени от Световната банка. Документите по стратегията и плана са пуснати на обществено обсъждане.

ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ В СОФИЯ ИСКАТ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ТАРИФИТЕ

Таксиметровите шофьори в София настояват за актуализация на тарифите им и право да шофират в бус лентите. Освен това започнаха акция срещу частните коли, които спират на стоянките им и подготвят протест. "Утрешният протест цели да покаже на Столична община, че сме непоколебими в искането си да бъдат въведени минимални тарифи и да бъдат актуализирани максималните", заяви Райна Димитрова от таксиметровия синдикат за Нова телевизия.

ЩЕ ПОПРЕЧИ ЛИ КЗК НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ?

След като вложи огромна енергия и проведе безпрецедентен архитектурен конкурс с 62-ма участници в него, сега община Велико Търново е пред угроза да се окаже, че всичко е било напразно.

ТРАНСПОРТНИЯТ ЕКСПЕРТ НА ГЕРБ НЕ ЗНАЕ КОЛКО ЩЕ Е КОМПЕСАТОРНАТА ТАКСА ЗА ЛИПСА НА ВИНЕТКА

Не зная каква ще е компенсаторната такса за липса на винетка към момента, но ако не я платите, не можете да минете на годишен технически преглед и да напуснете страната. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов, един от основните двигатели на поредната промяна в Закона за пътищата, която касае електронните винетки и новата тол система, както и съответно наказанията за липса на винетка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com