Ще останат ли хората с увреждания след 1 септември 2019 г. без личен асистент?*

26167
Ще останат ли хората с увреждания след 1 септември 2019 г. без личен асистент?*
Снимка: Румен Скрински

От 1 септември 2019 година хората с увреждания остават без помощ по Закона за личната помощ. За това алармира омбудсманът Мая Манолова, след като парламентарната социална комисия гласува на второ четене проектозакона, който екипът на Манолова разработи, а БСП внесе в парламента.

Според омбудсмана заделените средства за социално подпомагане ще стигнат до 1 септември догодина. А именно от тогава подпомагането трябва да започне по новия Закон за личната помощ, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. До тогава обаче заложените бюджетни средства ще бъдат изчерпани по сега действащите програми на социалното министерство.

Манолова нападна депутати заради промени в Закона за личната помощ

Ако искате, направо премахнете законопроекта за личната помощ, ядоса се омбудсманът Мая Манолова по време на второто четене на проектоз...

„Не вярвах, че това ще се случи. На практика социалната комисия по настояване на екипа на финансовия министър и с любезното съдействие на социалния министър ще остави хората с увреждания след 1 септември 2019 г. без личен асистент. Защото това е първият закон, в който се лимитират средства, които са крайно недостатъчни. Това е първият закон, в който се предвижда текст, че лична помощ ще се предоставя до колкото има определен финансов ресурс“, коментира Манолова на излизане от зала.

Отсега се знае, че на 1 септември парите ще бъдат изчерпани, подчерта тя и добави, че това е пълна гавра спрямо хората с увреждания, които имат нужда от личен асистент и лична помощ.

"Отивам да пиша конституционна жалба, защото това е посегателство на права. Според предложенията на социалния министър личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания. На тези с най-тежки увреждания, тъй като финансовият министър не дава нито стотинка плюс за лична помощ. Социалният министър смята да осигури пари като отнеме от хората, които в момента се дават на хората за социално подпомагане и чужда помощ. Това е нечувано", отсече омбудсманът и добави, че от хората, които сега получават помощ от 930 лв. ще им бъдат приспадани 380 лв. ако използват личен асистент.

Манолова обясни, че от три месеца пита социалният министър Бисер Петков колко пари ще има за лична помощ на 1 септември. Според нея отговорът ще изкара хората на протест и днешното решение на ресорната парламентарна комисия обезсмисля създаването на този закон. Министър Петков успокои, че притесненията на омбудсмана са напразни и всичко е изчислено и планирано.

Манолова е категорична, че за да се реши проблемът трябва да се премахнат текстовете, които връзват личната помощ с 71 млн. лева, с които разполага социалното министерство, уточни още тя. Омбудсманът добави, че има европейски пари около 50 млн. лева, които могат да поемат възрастните хора, които не могат да се обслужват сами и имат нужда от асистент. По този начин ще се освободи ресурс за личната помощ за хората с увреждания. Манолова се възмути и от факта, че всяка година държавата се хвали с излишък и вместо да вложи част от него в законопроекта той се харчи за други неща.

По третия закон за хората с увреждания - дори и тези "за" критикуват "Системата ни убива"

Четири членове на на Тристранката подкрепят новия законопроект за социалните услуги, двама не го подкрепят, а един член се въздържа. То...

Тя уточни още, че догодина ще има часова ставка по около 5 лв. на час, предаде БГНЕС.

Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ заявиха, че ще потърсят отговорност от премиера Бойко Борисов къде е обещаният закон.

"От няколко дни питаме г-н Петков къде са обещаните от Бойко Борисов 105 млн. лева, с които ние тръгнахме преди 4-5 месеца. Оказа се, че това, което е обещано, въпреки че ние не искаме пари, а искаме реформи. От тези 150 млн., които се тиражират в медиите, от тях не е отделен нито един лев за Закона за личната помощ, законът на майките. Пари няма", заяви организаторът на протестите Вера Иванова, която подчерта, че не са спирали да протестират зад парламента от 286 дни. Тя добави, че това, което се случва не е нов закон, а ново име на съществуващото положение в момента с асистенти, които са с малко часове, а други чакат.

Иванова подчерта, че финансовите експерти са спънали реформата и липсата на пари прави невъзможно съществуването на закона за личната помощ. Майките обявиха, че първо ще попитат Борисов и ако не получат отговор, ще излязат на протест.

* По-късно през деня инициативата "Системата ни убива" изпрати становище какво вижда като неизпълнено обещание. "Широко оповестеното увеличение от 150 млн. лева в размера на средствата за политики за хората с увреждания се оказа фиктивно – отразено е в отделна позиция в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), но за сметка на намаление на други средства за политики за хората с увреждания, а именно средствата за асистентска подкрепа, които и без друго са недостатъчни за да обезпечат Закона за личната помощ, който следва да бъде приет съгласно подписания план за действие от 09.10.2018 г.

Нови знаци, че реформата за хората с увреждания няма да е толкова розова

Приех оставката на Валери Симеонов като морален акт. Не бих могъл да коментирам кога е направен един такъв личен акт. Не очаквам полити...

Въпросните 150 милиона са записани под параграф изцяло за обезпечаване на финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания (ЗХУ). След нашата реакция с писмо от 26.11.2018 все още нямаме писмен отговор от институциите. Единственият устен отговор получихме от министъра на труда и социалната политика по време на заседанието на Комисията по труда, демографската и социалната политика за гласуване на второ четене на Закона за личната помощ. От министър Петков получихме уверение, че парите ще се появят в съответен разходен параграф в бюджета на МТСП. Така в преходните и заключителни разпоредби на Закона за личната помощ се планира с постановление на Министерски съвет сумата от 71,5 млн. лева, която е предвидена за асистентска грижа, да се прехвърли от бюджета на Министерството на финансите, където към момента е по незнайни причини, към МТСП. Така, както е записано, обаче излиза, че само с тези суми ще се финансират Асистентските програми до 01.09.2019 и Законът за личната помощ след 01.09.2019 г. Т.е. няма никаква част от средствата от допълнителните 150 млн. лв, които да са предвидени за ЗЛП, няма и допълнително финансиране".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика