Новините: Най-важното за деня, 27 октомври

7009
Новините: Най-важното за деня, 27 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com избра за Вас акценти от най-важните събития за 27 октомври във вечерния информационен бюлетин.

КАТАЛУНИЯ ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ (ВИДЕО)

В исторически за Испания ден и при невероятно спорни обстоятелства, каталунският парламент взе решение да обяви независимост и да провъзгласи Каталуния за република - със 70 гласа "за", 10 "против" и 2 "въздържал се".

Броени минути по-късно горната камара на испанския парламент одобри искането на кабинета в Мадрид да ограничи автономията на Каталуния. А към 21:30 часа испанският премиер Мариано Рахой обяви, че испанското правителство сваля от поста му каталунския премиер Карлес Пучдемон плюс кабинета му.

БОРИСОВ ОТГОВОРИ НА ЕРДОГАН: ДА СИ СПОМНЯМЕ ЛИ КАК ЦАР СИМЕОН Е СТИГНАЛ ДО ЦАРИГРАД?

Преди 13-и - 14-и век на Балканите също има история, също има наследници. Някои са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да си спомняме за цар Симеон къде е бил? И кой къде се е крил? Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на визитата си в Босна и Херцеговин.

ВЪПРЕКИ КРИТИКИТЕ ПАРЛАМЕНТЪТ ДАДЕ БОНУСИ НА СПЕЦМАГИСТРАТИТЕ

Магистратите в специализирания съд и прокуратурата ще имат право на бонуси в размер до 6 основни месечни възнаграждения всяка година. Това реши парламентът с промени в Закона за съдебната власт, приети на второ четене, въпреки критиките на ВСС.

ПЕЕВСКИ: САМО АЗ И МЕДИИТЕ МИ ОСВЕТЯВАМЕ ИСТИНАТА ЗА КТБ

Депутатът от ДПС Делян Пеевски даде интервю пред "Телеграф", което е анонсирано във вестника като "интервю с издателя ни". В него той споделя своите виждания около "вторичното разграбването на КТБ".

КНСБ: ИСКАМЕ ПО 100 ЛЕВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НАВСЯКЪДЕ (ВИДЕО)

Всеки един трябва да получи поне по 100 лева увеличение към заплатата си. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров при старта на днешния протест-шествие на КНСБ, с искания за по-високи заплати.

ТРЪМП НАРЕДИ ОГРАНИЧЕНИЯ, С КОИТО ЗАСЯГА РУСКИ КОМПАНИИ КАТО "КАЛАШНИКОВ"

Ограниченията се отнасят до американски физически и юридически лица и/или физически и юридически лица с дейност на американска територия, които правят определени по мащаб сделки и осъществяват дейност с 39 оръжейни компании и разузнавателни организации в Русия.

ТЕЦ-ОВЕТЕ НИ ИСКАТ ОЩЕ ВРЕМЕ, ЗА ДА СПАЗЯТ НОВИТЕ ЕВРОНОРМИ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ

Българските въглищни централи искат срокът за кандидатстване за дерогация за новите еконорми на ЕС да се удължи с още 6 месеца.

НОВА ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ - ОЧАКВА ВИ ГЛОБА, АКО ТЪРСИТЕ ПОРНО

Нов тип онлайн измама стана популярна в интернет. Оказва се, че стотици българи са били заплашени да платят фалшива глоба към МВР, защото са гледали порнографски материали.

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: БЮДЖЕТ 2018 УВЕЛИЧАВА ПАРИТЕ САМО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И СИГУРНОСТ

Да, може би за първи път имаме около 550 млн. лева повече за персонал – не само заплати, но и осигуровки. Има повече пари, но отиват в няколко сектора, а за другите няма. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

ДИРЕКТОР КЪМ НИМХ КЪМ ЦВЕТАНОВ ЗА НАВОДНЕНИЯТА: С МЕНЗУРА И 40 ЛВ. ТОЛКОВА

Следим метеопроцеса още от петък, 20 октомври, като моделът е много сложен и тогава дори изглеждаше, че дъждовният фронт отива към Родопите. Това заяви директорът на НИМХ към БАН проф. Христо Брънзов.

КМЕТЪТ НА БУРГАС ЗАЩИТИ СИСТЕМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ В ОБЩИНАТА

В рамките на 30 минути започва евакуация на село Равнец, за час и половина бяха евакуирани 70 души, от които 15 лежащо болни, както и малки деца. Така кметът на Бургас Димитър Николов защити похарчените 1 000 000 лева за система за управление на водите в Община Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество