Новините: Най-важното за деня, 3 октомври

3324
Новините: Най-важното за деня, 3 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 3 октомври:

ПРОТЕСТИТЕ: ЧЕТВЪРТО ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ

Започна четвъртото "Велико народно въстание". Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно, предава БНР. Към 17 ч. обстановката е спокойна. Протестиращите все още са малко. Очаква се да няма ескалация на напрежението. Полицейското присъствие е засилено. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧАКАТ РЕДОВНИТЕ ИЗБОРИ

"Трябва да се изчакат редовните избори, след няколко месеца предстои хората да изберат най-добрите. Това каза в интервю за bTV народният представител от ГЕРБ и председател на Временната анкетна комисия за разглеждане на проекта за нова Конституция на Република България Десислава Атанасова.

ЙОНЧЕВА: НИНОВА МЕ ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ СРЕЩУ МЕН ЩЕ ИМА ДЕЛО, АКО НЕ СЕ ОТКАЖА ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА

Евродепутатът от ПЕС Елена Йончева (БСП) твърди, че лидерът на левица Корнелия Нинова я е предупредила, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“, предава "Свободна Европа". По думите на Йончева разговорът между двете е бил проведен през юли 2018 г., а месеци по-късно държавното обвинение е започнало разследване срещу нея.

СПАД В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент на положителни тестове. За 2 октомври откритите случаи са 240, при 4 820 направени PCR теста. Това означава, че тестовете са със 23 по-малко на дневна база. Така процентът на положителните остава спадна леко - от 5,43 на сто при предишния отчет до 4,97% днес. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 21 336. Направени са общо 538 955 PCR теста.

26 ЧИНОВНИЦИ ГЛОБЕНИ ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

26 чиновници са били глобени, защото не са носили маска на работното място или пък тя не е закривала устата и носа, каквито са противоепидемичните изисквания заради коронавируса. Над 140 проверки по спазване на мерките в държавни и общински институции е извършила Столичната регионална здравна инспекция досега от началото на пандемията, съобщиха оттам за "Монитор“. По-голямата част от актовете са свързани с липсата или неправилното поставяне на лични предпазни средства за еднократна или многократна употреба, уточняват от СРЗИ.

МЕРКЕЛ: ОБЕДИНЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ НИ НАУЧИ НА СТРЕМЕЖ КЪМ ПРОМЯНА

„Преди падането на Берлинската стена не очаквах обединена Германия да стане реалност до края на живота ми. Планирах живота си, мислейки, че това няма да се случи. Когато стана реалност, това беше прекрасно преживяване, което ме научи, че промяната може да означава нещо добро, че промяната към по-добро е възможна," каза Меркел. Канцлерът се позова на дейността си в ГДР през март, обръщайки се към нацията, когато тя наложи сериозни ограничения поради пандемията от коронавируса.

ЕДИН ЗАГИНАЛ И 11 ИЗЧЕЗНАЛИ В НАВОДНЕНИЯ В СЕВЕРНА ИТАЛИЯ

Един човек е загинал, а други 11 са обявени за изчезнали днес след тежко наводнение в Северна Италия, съобщиха служители след проливен дъжд през нощта. Гражданска защита съобщи, че пожарникар доброволец е загинал във Вал д'Аоста по време на спасителна операция, а регионалните власти съобщават, че 11 души са изчезнали в региона Пиемонт, където няколко села останаха без достъп до тях.

ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ДОНАЛД ТРЪМП

Самият Тръмп написа в Туитър късно снощи: "Мисля, че върви добре! Благодаря на всички. Любов!!!" Лекарят на Белия дом Шон П. Конли каза, че президентът "се справя много добре", не се нуждае от допълнителен кислород и е получил първата доза Ремдесивир, интравенозно антивирусно лекарство, което е доказано, че съкращава оставането в болница. По-рано той съобщи, че като предпазна мярка президентът е получил единична доза от 8 грама поликлонални антитела на Regeneron.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com