Новините: Най-важното за деня, 30 март

4633
Новините: Най-важното за деня, 30 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип представя по-важното от деня накратко.

АДВОКАТЪТ НА БИТИТЕ ЗАД КОЛОНИТЕ НА МС ПЕЧЕЛИ ДЕСЕТКИ ДЕЛА ЗА ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ (ВИДЕО)

Съдът по делото за спирането на метрото беше обективен и реално спира прокуратурата за това, което прави, тъй като считам, че е неправилно относно избираемото повдигане на обвинения спрямо лицата, за които тя прецени, а спрямо други си затваря очите. Това каза в Студио Actualno Полина Велчева, адвокат по много дела за полицейското насилие по време на протестите, включително и адвокат на обвинените по делото за спирането на метрото.

С ОПРАВДАТЕЛНИ ПРИСЪДИ ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО ЗА СПИРАНЕ НА МЕТРОТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ ПРЕЗ 2020-А (ВИДЕО)

С оправдателни присъди приключи делото за спирането на метрото по време на протестите през юли 2020 г. Това каза пъро за Actualno.com Полина Велчева, адвокат на тримата обвинени, която гостува в в Студио Actualno веднага след делото.

ЦАЦАРОВ СЪДИ КИРИЛ ПЕТКОВ И БОЙКО НОЕВ

Ексглавният прокурор, подал оставка като ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и настоящ върховен прокурор Сотир Цацаров води гражданско дело срещу премиера Кирил Петков. Цацаров иска да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА С НЕПРОЗРАЧНО ФИНАНСИРАНЕ, СОЧИ ДОКЛАД НА LIBERTIES

Бългapия e cpeд cтpaнитe с нeпpoзpaчнo финaнcиpaнe нa мeдиитe, нapeд c Унгapия, Πoлшa и Cлoвeния. Това сочи нов доклад на Съюза за граждански свободи за Европа (Liberties), изследващ 15 държави-членки на ЕС.

ЛЕКИ КОЛИ, ЯХТИ, САМОЛЕТИ: КОЙ ДЕПУТАТ КАРА НАЙ-СКЪПОТО И КОЙ НАЙ-ЕВТИНОТО ВОЗИЛО?

С какви активи разполагат депутатите? Този въпрос винаги е предизвиквал широк обществен интерес, а особено любопитна е темата за притежаваните от народните избраници моторни превозни средства.

ОКОНЧАТЕЛНО: МЕРКИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ПАДАТ ОТ 1 АПРИЛ

Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ГОНИ ПАКЕТ ЗА ВЕЛИКДЕНСКА ПОДКРЕПА, УДЪЛЖАВА И МЯРКАТА 60/40

Възлагам на вицепремиера по еврофондовете, заедно с министъра на труда и социалната политика, да изработят пакет „Великденска подкрепа” за най-нуждаещите се. Това каза преди началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Кирил Петков.

ИНФЛАЦИЯТА НЯМА ДА СИ ОТИДЕ СКОРО: ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ЦЕНИ НАРАСНАХА С 32% ЗА ГОДИНА

Цените на производител в промишлеността остават високи и през февруари. Увеличението на годишна база достига 32.3%, като цените отчитат минимално забавяне в темпа на растеж спрямо преходния месец януари, когато годишното нарастване възлизаше на 32.6%, сочат данните на Националния статистически институт.

СКАНДАЛЪТ “ГУНЧЕВА“: ТОВА НЕ Е ПРОСТО ПРОЯВА НА ЛОШ ВКУС

Постът на депутатката от партия "Възраждане" Елена Гунчева във ФБ, в който тя призовава към насилие, бе осъден от десетки посланици. Те подкрепиха позицията на председателя на НС Никола Минчев, който написа, че подобни прояви са недостойни и недопустими. 

ПРИНУЖДАВА ЛИ МОН УНИВЕРСИТЕТИТЕ ДА ПРЕКРАТЯТ ВРЪЗКИ С РУСКИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ?

Министерството на образованието и науката (МОН) е изпратило "препоръка" до всички ректори на висшите учебни заведения в страната, в която те са били посъветвани да прекратят всякаква обща научна и изследователска дейност с руски учебни заведения. На практика това значи българското и руското висше образование да прекратят в голяма степен своите отношения - обмени на студенти и преподаватели, общи проекти и програми и т.н.

БЪЛГАРИЯ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА 200 ХИЛ. БЕЖАНЦИ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ВТОРА ВЪЛНА

Досега в страната са влезли 127 хил. бежанци от Украйна, останали тук са 57 хил., а регистрирани са 19 хил. Подготвяме се да посрещнем 200 хил. бежанци при евентуална втора вълна. Това заяви Марияна Тошева, новият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

РУСИЯ ИМА ТЕРИТОРИЯ У НАС КОЛКОТО ВАТИКАНА – КОЙ Й Я ПРОДАДЕ ЕВТИНО

Фирма, която е еднолична собственост на правителството в Москва, притежава територия у нас колкото Ватикана, дори малко по-голяма, установи Actualno.com.

FT: РУСИЯ СЪГЛАСНА УКРАЙНА ДА Е В ЕВРОСЪЮЗА, АКО СЕ ОТКАЖЕ ОТ НАТО?

Украйна никога да не влиза в НАТО, продължава да настоява Русия. Федерацията обаче би допуснала съседката ѝ да стане член на ЕС. От Москва са склонни да се откажат от повечето си искания към Украйна, които бяха поставени в началото на войната, и обсъждат гаранциите, които могат взаимно да си осигурят, за да поддържат мира в бъдеще, съобщава “Файненшъл таймс”.

КИТАЙСКИ АНАЛИЗ: МАКРОН ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА КАЗВА, ЧЕ НАТО Е МОЗЪЧНО МЪРТВА ОРГАНИЗАЦИЯ

Наскоро в Брюксел се проведе срещата на върха на НАТО, след която беше издадено "Съвместно изявление на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО". Съдейки от изявлението, членовете на НАТО не само се съгласиха да увеличат военните разходи до (или близо) 2% от брутния си вътрешен продукт, но също така се съгласиха да продължат военната помощ за Украйна и да увеличат военните разполагания в някои ключови региони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде ще почивате това лято: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Времето утре - 14 май 2024 г.

Централни хали отварят врати на 23 май

Александър Везенков, Райчо Райчев или Георги Господинов: Кой ще стане Мъж на годината?

Бивш главен секретар атакува служебния министър на електронното управление за машинния вот

Прокуратурата и МВР координират работата си за изборите на 9 юни

Драстичен спад на жертвите от ПТП у нас: Историята обаче вещае рязък скок

Внимание шофьори: Започва полицейска акция по пътищата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com