Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатът на битите зад колоните на МС печели десетки дела за полицейско насилие (ВИДЕО)

30 март 2022, 19:30 часа • 38794 прочитания

Съдът по делото за спирането на метрото беше обективен и реално спира прокуратурата за това, което прави, тъй като считам, че е неправилно относно избираемото повдигане на обвинения спрямо лицата, за които тя прецени, а спрямо други си затваря очите. Това каза в Студио Actualno Полина Велчева, адвокат по много дела за полицейското насилие по време на протестите, включително и адвокат на обвинените по делото за спирането на метрото. Днес с оправдателни присъд проключи делото срещу адв. Минчо Спасов, Еленко Божков и Светослав Трайков за спирането на електричеството в метрото през юли 2020 г. Направо от делото в Студио Actualno дойде адвокат Велчева, която първо за нас разказа как е протекло делото.

Вчера пък Административният съд в София потвърди, че арестът на студента Евгени Марчев е абсолютно незаконен. Марчев, припомняме, заедно с други младежи, на 10 юли 2020 г. беше бит от полицията под колоните на Министерския съвет - тогава, когато имаше огромни протести срещу управлението на Бойко Борисов и заради главния прокурор Иван Гешев.

По повод казаното през 2020 година от бившия премиер Бойко Борисов, че дядото на Евгени бил комунист, адв. Велчева коментира:

"На протеста, на който бях и аз, наистина много млади хора се бяха върнали в България (Евгени по това време е студент по право в Хага, бел. ред.). Ние сме поколение след 89-а година и например лично аз не съм изпитала на гърба си комунизма, както и Евгени, той е 10 години по-малък от мен. Ние го учим това нещо по история. Неотносимо е Бойко Борисов да намесва личността на дядото на Евгени Марчев, тъй като реално той не е бил на протеста. Беше там момчето, и то пострада от това нещо. Правя уточнение, че не само Административният, а и Софийски районен съд каза, че заповедта за задържането му е незаконосъобразна, Административният съд просто потвърди това и решението му е окончателно. Ще заведем дело срещу СДВР за неимуществените щети, които са причинени на Евгени".

Полина Велчева е адвокат по много дела за полицейско насилие. Някои от нейните повереници до ден днешен не могат да се оправят здравословно от травмите от побоя. Била е в комисията в 46-ото НС, оглавявана от адв. Николай Хаджигенов, която разследваше случаите на полицейско насилие по време на протестите. Тогава по списък делата са били над 68. Случаите се са само от 10 юли 2020 г., а и от 2 септември и от други ситуации на напрежение между демонстранти и полиция.

"Много са случаите. Както имаше организирана от главния прокурор Иван Гешев среща през август 2020 г. на всички прокурори, за този случай имаше повдигнато обвинение срещу Иван Калчев, въпреки че той беше дущен, за което имаме медицинско. Беше задържан за 24 часа, беше му повдигнато обвинение и съда на първа инстанция постанови оправдателна присъда, но прокуратурата са обжалвали, пуснали са протест и сега ще бъдем на втора инстанция".

За незаконосъобразни заповеди за задържане делото на Евгени е било последното. Почти всички заповеди за задържане по време на протестите са обжалвани. Жалбите са били пускани от самото районно с електронен подпис, би трябвало да се гледат веднага, но са се проточили във времето. Почти изцяло делата са били печелени на първа инстанция. Отменяни са заповедите за задържане и юристконсултите на СДВР ги обжалвали, както е било делото на Евгени Марчев. При него е била пусната касационна жалба, в която се твърди, че задържането има основание, въпреки че в самата заповед, както и съда е описал, "няма фактическото задържане за какво престъпление е". Има страшно много такива случаи, много са нелепи заповедите и това е недопустимо, каза адв. Полина Велчева.

Още – във видеоматериала

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес