Новините: Най-важното за деня, 30 юни

4132
Новините: Най-важното за деня, 30 юни
Снимка: БГНЕС

Петъчните акценти, които събрахме за вас във вечерния бюлетин на Actualno.com, съдържат в себе си ключови думи, заплати, протест, градушки, жега, Слънчев бряг, Асеновград, Сирия и още. Ето по-важното от днешния ден в кратко резюме.

70% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПОД СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА

70% от българите получават под средната работна заплата. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли става 180 лева, а от 1 октомври ще бъде 200 лв. Експертите са категорични, че увеличението на другите пенсии е най-добре да зависи не от бюджетните дотации в осигурителната система, а от приходите, които се реализират чрез осигурителни вноски. Повече приходи могат да дойдат от по-високи доходи и повече заети.

На този фон продължава спорът между синдикати и работодатели за механизъм, по който да се определя минималната работна заплата (МРЗ).

СЛУЖИТЕЛИ НА РАКЕТНИТЕ ПОЛИГОНИ ЗА БОРБА С ГРАДУШКИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ, СПИРАТ ДА ПАЗЯТ РЕКОЛТАТА

Служители на ракетните полигони за борба с градушките в областите Пловдив, Пазарджик и Плевен ще протестират на 3 юли срещу ниско заплащане, неподходящи условия на труд и упражняван натиск. Това каза Денко Бончев, ракетострелец към команден пункт за борба с градушките в село Поповица.

По думите му, точно в 08:00 часа на 3 юли служителите на ракетните площадки в пловдивските села Поповица и Голям чардак, в пазарджишкото село Гелеменово, както и тези в Плевен ще изключат пултовете и ще преустановят своята дейност.

ПАРЛАМЕНТЪТ НАЙ-ПОСЛЕ ВИДЯ ОПАСНОСТ ОТ СПИРАНЕ НА ТЕЦ-ОВЕ, БСП ИСКА НОВА ЦЕНТРАЛА

Консенсус за бъдещето на българската енергетика – около тази позиция се обединиха като цяло всички партии в Народното събрание. Имаме нужда от нови мощности, нови ядрени мощности. Това заяви червеният депутат и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев, който коментира темата от гледна точка новите екостандарти на ЕС за ТЕЦ-овете в Европа.

Той беше категоричен, че държавата вече не може да чака и е редно най-после да бъде видяна управленската програма на правителството и конкретно намеренията за сектор "Енергетика".

ВАКСИНАЛЕН ПОЛИОМИЕЛИТ ПОКОСИ ДЕСЕТКИ В СИРИЯ

58 души са развили остра вяла парализа в Сирия. В провинция Дейр ез-Зор е потвърдено огнище на полиомиелит, предизвикан от циркулиращ полиовурис от ваксинален произход, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

Фактическите данни свидетелстват за генетична връзка между трите изолирани полиовируса тип 2 (ПВВП2) с ваксинален произход, изолирани в проби на двама пациенти с остра вяла парализа (ОВП), които са развили паралич на 5 май и 6 май 2017 година, както и в проба, взета на 17 април 2017 година при лице, контактно с пациент с остра вяла парализа (ОВП).

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА ДЕВЕТИМАТА ОБВИНЯЕМИ ЗА ПОБОЯ В АСЕНОВГРАД

Съдът остави в ареста и деветимата обвиняеми за побой над млади спортисти в Асеновград, предаде „Фокус”. Според съда има достатъчно доказателства, че те са участвали в сбиването, и на язовир "40-те извора", и пред болницата, и има опасност те да се укрият, или да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани. Според съдията, с категоричност в побоя има и още участници, които тепърва трябва да се установяват. Решението на съда подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

НА КАРТАТА НА АЛКОХОЛНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ СЛЪНЧЕВ БРЯГ Е САМО ЕДИН ОТ МНОГОТО

Слънчев бряг е една от най-популярните сред чужденците европейски парти дестинации. Славата на Sunny Beach е известна, а новата власт обяви, че ще се бори с алкохолния туризъм в курорта. Истината е, че парти туризмът е отделна индустрия и тя се развива в ограничен брой дестинации. По света популярни такива курорти са Канкун, Маями и Лас Вегас. Европа обаче има своите лидери. През световноизвестните партита на Ибиза до нощния живот на Тенерифе, "колегите" на Слънчев бряг споделят едни и същи проблеми.

Четете за другите дестинации ТУК

ЧЕРВЕН КОД ЗА ЕКСТРЕМНО ОПАСНИ ЖЕГИ В СЪБОТА - ДО 44°C

Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури, е обявена в 17 области на страната за 1 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

ПЛЕВНЕЛИЕВ ИЗРАЗИ ПРИТЕСНЕНИЕ ЗА ИЗБОРА НА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ "ГРИПЕН"

Депутатите имат достатъчно основания, за да се сформира анкетна комисия за избора на служебното правителство на изтребителите „Грипен“. Лично за мен има неща, които са притеснителни. Това каза президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев в ефира на bTV. "Как така се получи, че едни и същи експерти през 2012 г. подкрепиха решение за вземане на „Ф–16“ от Португалия, а сега се обърнаха на 180 градуса и сега взеха друго решение", коментира още Плевнелиев.

ТРЕТИ ДЕН АСЕНОВГРАД НА ПРОТЕСТ: РОКЕРИ ОТ ПЛОВДИВ И СОФИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НЕДОВОЛСТВОТО

Рокери от мотоклубове от Пловдив и София се присъединиха към протеста в Асеновград.

Над 100 души са се събрали в градинката пред паметника на цар Иван Асен II в Асеновград. Протестиращите развяват български имена. Обстановката е спокойна, полицейското присъствие е засилено, предава "Фокус".

Хората изразяват недоволството си не само от конкретния случай - нападението над млади спортисти от спортния клуб по гребане в района на яз. „40-те извора“, а и от незаконно пребиваващите цигани в града, както и от постоянния тормоз и агресивното им поведение.

ЕКСПЕРТИ: ДЖИХАДИСТКИТЕ АТАКИ НА ЗАПАД НЕ СА КООРДИНИРАНИ ОТ "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

Джихадистите в Европа и САЩ в преобладаващата си част са около 30-годишни мъже с предишни криминални прояви, които действат независимо от „Ислямска държава” (ИД), сочат резултати от анализ на атентатите, озаглавен "Радикализация и джихадистки атаки на Запад”.

Представеният днес доклад е подготвен от специалисти от американския университет „Джордж Вашингтон”, италианския Институт за международни политически изследвания и Центъра за борба с тероризма със седалище в Хага. В него се казва, че откакто ИД обяви халифат през юни 2014, в 8 западни държави са извършени 51 терористични нападения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com