Новините: Най-важното за деня, 5 март

7099
Новините: Най-важното за деня, 5 март
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 март.

БЛИЗО 25 000 УКРАИНЦИ СА ВЛЕЗЛИ В БЪЛГАРИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница, съобщи БНР, позовавайки се на данните на Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

МИНИСТЪР БОЖАНОВ: НЯМА РУСКИ ХАКЕРСКИ АТАКИ В БЪЛГАРИЯ

В момента увеличаваме капацитета за защита в киберпространството. Доста бързо успяхме да покрием голяма територия. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред bTV. Проверяваме всички връзки, които могат да бъдат използвани от руски хакери. Извън стандартния фон няма значителни кибератаки, каза още той и подчерта, че към момента хакерските атаки са фокусирани предимно към Украйна.

БОРИСОВ: ДОЙДЕ "ПРОМЯНАТА" И НИ ВЪРНА В ПЪРВИ КЛАС (ВИДЕО)

Тъкмо оправихме държавата, дойде "промяната" и ви върна в първи клас. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред актива на партията в Търговище. Заедно с него бяха бившият енергиен министър Теменужка Петкова и лидерът на МГЕРБ и Георг Георгиев. "Колкото по-бързо си заминат, толкова по-добре - щетите ще са по-малки", каза още той, като заяви, че сега и да се върне ГЕРБ на власт, вересиите ще трябва да ги плащат всички български граждани.

СВИЛЕНСКИ: АКО ИЗВАДЯТ БСП ОТ КОАЛИЦИЯТА - ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДА

Няма напрежение, няма тлеене на искри в управляващата коалиция. Аз не съм сигурен дали американците са казали да бъде сменен военният министър Стефан Янев и едва ли не премиерът би се съобразил с наставленията, на което и да е посолство. Това заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски пред БНТ.

НЯМА НЕДОСТИГ НА ЗЪРНО

Няма опасност от недостиг на пшеница. Все пак след около три месеца се очаква нова реколта. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на Българската асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

СЛЕД КАТО СЕ ПРОВАЛИ ПОСТИГНАТО ПРИМИРЕ В МАРИУПОЛ, ВОЙНАТА ТАМ БЕ ВЪЗОБНОВЕНА

Украйнските власти отмениха планираната евакуация на повече от 200 000 цивилни от град Мариупол, тъй като руските сили са нарушили обещаното прекратяване на огъня и обстрелват стратегическия пристанищен град. Това стана ясно от изявление на заместник-кметът на града Сергей Орлов, предаде BBC.

КОНСУЛЪТ НИ В ОДЕСА: ГРАДЪТ НЯМА ДА СЕ ДАДЕ ЛЕСНО И БЕЗ БОЙ

Мисля, че Одеса е добре защитена в момента и няма да се предаде без бой. Това заяви консулът на България в Одеса Светослав Иванов пред БТВ. „Когато се евакуирахме, видях, че подстъпите към града са заградени с бетонни блокове и метални съоръжения, с чували с пясък, с хора с тежко въоръжение“, сподели той.

СЛЕД РАЗГОВОР МЕЖДУ ЗЕЛЕНСКИ И КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: УКРАЙНА ПОЛУЧАВА МИЛИАРДИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ (ВИДЕО)

Вече започнахме разговори за това как ще възстановим нашата икономика и нашите градове. С тези думи президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е провел разговори с президента на Световната банка Дейвид Малпас и управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. От думите му стана ясно, че двете страни са се договорили за колосална сума за възстановяване на Украйна след войната.

ПУТИН ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЗАПАДНИТЕ САНКЦИИ ОЗНАЧАВАТ ВОЙНА (ВИДЕО)

Президентът на Русия Владимир Путин сравни западните санкции с декларация за обявяване на война и защити руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс. По думите му Москва трябва да защитава рускоговорящите в източната част на Украйна, както и собствените си интереси.

ЗАСТРЕЛЯХА ЧЛЕН НА УКРАИНСКАТА ПРЕГОВОРНА ДЕЛЕГАЦИЯ (СНИМКИ)

Украинският банкер Денис Киреев, който е член на киевската делегация за преговори с Русия, е бил убит при задържането си от Службата за сигурност на Украйна, съобщава "Украинская правда". Киреев е заподозрян в държавна измяна в полза на Русия.

РЕДИЦА СВЕТОВНИ ТЕЛЕВИЗИИ СПИРАТ ИЗЛЪЧВАНИЯТА СИ В РУСИЯ

Водещите немски телевизионни канали ARD и ZDF временно спират излъчването си от своите студия в Русия във връзка с приемането в страната на новия закон, криминализиращ фалшивите новини срещу руските въоръжени сили. Това ще направят и американската телевизия CNN и Bloomberg.

И ОЩЕ ДЪРЖАВИ ПОИСКАХА ЕВРОЧЛЕНСТВО

Може би една от най-обсъжданите теми през тези дни беше поисканият от Украйна статут на страна кандидат за Европейския съюз. След Киев такъв статут поискаха и Грузия, и Молдова. Европейският съюз подкрепи техните аспирации за присъединяване, но има процедури – решението се взима с консенсус от страните членки, съобщи БТВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com