Новините: Най-важното за деня, 6 февруари

3954
Новините: Най-важното за деня, 6 февруари
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 февруари.

ИНСПЕКТОРАТЪТ НЕ НАМЕРИ ВИНА В ДЕЙСТВИЯТА НА СЪДИЯ МИТАЛОВ, КОЛЕГИЯТА СЕ СЪБИРА ИЗВЪНРЕДНО

Инспекторатът към ВСС не откри проблем в решението на съдия Андон Миталов, който разреши на заподозрения в шпионаж Николай Малинов да напусне страната и да получи награда от президента Владимир Путин в Русия. Защо? Защото, както става ясно от съобщението до медиите, Инспекторатът "няма компетентност да проверява правилността на съдебните актове". В същото време Съдийската колегия реши да заседава извънредно по казуса във ВСС.

ВКС ПРОВЕРЯВА РАЗСЛЕДВАН ЛИ Е АНДОН МИТАЛОВ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се зае със случая "Андон Миталов". Висшите магистрати се обединиха около необходимостта от предоставяне на повече информация във връзка с изявлението на Държавния департамент на САЩ относно забраната на Миталов за влизане на територията на Съединените щати.

РАДЕВ: ИМПИЙЧМЪНТ СРЕЩУ МЕН... НАЙ-МНОГО ДА НАПЪЛНИ ПЛОЩАДИТЕ

"Импийчмънт срещу мен няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах".

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ В БЮДЖЕТНА КОМИСИЯ: ОБРЪЧЪТ ЗА ХАЗАРТНИЯ БИЗНЕС НА БОЖКОВ СЕ ЗАТЯГА

Според новия вариант, веднага щом промените в закона влязат в сила т.е. след излизане в Държавен вестник, лицензите на частните лотарийни оператори ще бъдат отнети. Неплатени печалби ще се търсят "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". А колко такива печеливши има и ще има и за каква сума става въпрос е неясно - не беше представен никакъв официален разчет.

ЦЕНАТА НА СВИНСКОТО Е РЕКОРДНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 6 ГОДИНИ

Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г.

БОРИСОВ ЗА СЪДИЯ МИТАЛОВ: НИТО ИСКАМ ДА ЗНАМ, НИТО ДА КОМЕНТИРАМ (ВИДЕО)

Не, не сме обсъждали решението на САЩ за съдия Андон Миталов. Това увери премиерът Бойко Борисов от Брюксел. "Аз като бях главен секретар, главният прокурор и вътрешният министър нямаха визи за САЩ", уточни министър-председателят ситуацията. Той каза и, че не се произнася, докато съдът не реши окончателно даден случай. "Нито искам да знам, нито да коментирам", обобщи Борисов, който видя право и на САЩ да решава, и на съдия Миталов да решава, защото е "независим съдия".

ПУСНАХА БИВШИЯ ШЕФ НА ВИК ПЕРНИК СРЕЩУ 20 000 ЛВ.

В своя защита инж. Витанов каза, че е подал сигнал до местната прокуратура месец след началото на водната криза и е бил насочен към предшественика му във ВиК Камен Каменов. Витанов увери съдиите, че се е старал да ръководи дружеството по най-добрия начин, но го е наследил в тежко финансово състояние. Каменов изтеглил кредит в размер на 3 млн. лева, които не били използвани за ремонти на водопреносната мрежа. Журналистическо разследване на Валя Ахчиева показа смайващи неща - че са купени 5000 водомера и че при тегленето на заема по счетоводството на ВиК-то е имало задължения, а от НАП издали бележка, че няма такива и затова "Търговска банка "Д" е дала кредита.

КОНТРА НА УВЕЛИЧЕНИЯ СТОЛИЧЕН БЮДЖЕТ ЗА 2020-ТА ОБЯВИ ОПОЗИЦИЯТА

Увеличен с около 7 милиона лева бюджет за София за 2020 предложи кметът Йорданка Фандъкова на Столичния общински съвет, но не получи подкрепа от опозицията.

"За 2020-та виждам същото черно-бяло лице от билбордовете на кампанията ви", отвърна на столичния кмет лидерът на "Спаси София" Борис Бонев и конкретизира: "В града ни е сиво и с такъв бюджет и такава политика ще продължи да бъде сиво". Той сравни управлението на София с ВиК Перник, а предлагания бюджет – с тръбите в Перник – "Наливате, всичко потъва, без да стига до хората и умело се крие към кой джоб изтича".

ЗАТВОРЕНИ ПЪТИЩА И СЕЛИЩА БЕЗ ТОК ЗАРАДИ СНЕГА

Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в 9 области на страната. Предупреждението е за областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен и Сливен. От Агенция Пътна инфраструктура(АПИ) призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването.

НАШЕНСКИ НЕДОИМПИЙЧМЪНТ

Късата памет е предпоставка за пребиваването на един народ в състояние на безкраен преход с характерни кръгови движения. Това е напълно логично, особено когато водачите на нацията сами се въртят в омагьосан кръг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество